Zlatna pravila o ishrani

by | april 15, 2012

1.Pazite na telesnu težinu. Postoji niz studija koje povezuju prekomernu telesnu težinu sa razvojem kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, artritisa, hipertenzije,…

2. Budite fizički aktivni i izbegavajte sedelački način života. Tri puta nedeljno po 30 minuta umerene aktivnosti smanjuje rizik od mnogih bolesti. Osim toga, podiže nam sposobnost mišićno-koštanog sistema, te ceo organizam radi na boljem nivou.

3. Jedite raznovrsnu hranu. Nema te namirnice koja sadrži sve potrebne elemente za normalno funkcioniranje organizma.

4. Jedite razno voće, povrće i  žitarice. Osim što su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima,  ne sadrže veliku količinu kalorija.

5. Budite umereni u konzumiranju soli i šećera. Ne uzimajte više od jedne kašičice soli dnevno i izbegavajte natrijum koji se nalazi u raznim aditivima i konzervansima za hranu. Nema pokazatelja koji bi potvrdili štetnost šećera, ako se koristi umereno, osim kalorija koje dobijamo njegovim unosom u organizam.

6. Alkohol pijte umereno, i pokušajte da se odviknete od pušenja, ukoliko uživate u cigaretama.  Dokazana je korist konzumiranja kvalitetnog vina, u umerenim količinama (1-2 čaše dnevno).

Tagovi: