Categories Psiha

6 stvari koje će vam pomoći da odagnate nesanicu

Patite od nesanice, budite se noću i ne možete ponovo da zaspite, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako bi se izborili sa nesanicom:

1. Čitajte kako bi vam se oči umorile, ali izbegavajte preuzbudljivo štivo poput trilera, koje će vas držati budnima do kasno u noć! Pri tom pazite da odnosno da ne čitate pod prejakim svetlom, kako se ne biste skroz razbudili.

2. Izbegavajte da koristite telefon, računar ili da gledate TV, jer će vas svetlost koja dopire od njih razbuditi.

3. Iako ste se razbudili, ostanite u ležećem položaju i to na strani tela na kojoj najviše volite da spavate. Ukoliko se ispravite u sedeći položaj, vaš organizam će to shvatiti kao znak da želite biti budni.

4. Nemojte jesti. Kada jedete tokom noći to vas potpuno razbudi, a ukoliko to radite često, organizam će se navići pa ćete se buditi noću samo da bi jeli.

5. Duboko dišite i opustite mišiće. Probajte tehniku progresivne relaksacije u kojoj sami opuštate određene grupe mišića. Počnite s najvećim grupama mišića poput bedara i leđa, tako da usredsredite misli na te delove tela dišući duboko uz duge uzdahe i izdahe. Opuštanje završite s mišićima šaka i lica.

6. Nemojte spavati u toku dana, jer tako možete navići mozak da se noću budi, a san nadoknađuje u toku dana.

Pročitajte i…5 saveta za kvalitetan i zdrav san

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

 Foto: Thinkstock

Autor: T.V.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA