Categories Psiha

Ovako ne bi trebalo da započinjete rečenicu

Psihološki efekat toga kako započinjemo rečenicu je veliki. Evo nekoliko savete šta kako to nikako ne bi trebalo raditi.

1. “Da budem iskrena…”

Sugovornik bi se mogao zapitati znači li to da do sada niste bili iskreni tokom razgovora. Zbog ovog dodatka naša rečenica, tj. naš stav gubi kredibilitet.

2. “Bez uvrede, ali…”

Čim sugovornik čuje ove reči, podsvesno se već sprema za uvredu i razvija odbrambene verbalne mehanizme. Prilikom kritikovanja trebalo bi da budemo jako oprezni. Sagovornika možete otvoreno pitati želi li da čuje jednu konstruktivnu kritiku. Radije započnite rečenicu s frazom poput ‘zabrinuta sam zato što’ i onda objasnite svoj stav.

3. “Zvučat će glupo…”

Ova fraza stvara dojam da nemate samopouzdanja i ne verujete u ono što govorite. Pre svega vam može naštetiti u poslovnim prigodama u kojima se od vas očekuje odlučno preuzimanje inicijative.

4. “Da sam ja na tvom mestu…”

U situacijama kada niko nije ni tražio vaše mišljenje, ova fraza svakako je nepoželjna. U slučaju da neko i traži vaš savet, izbegnite je jer njome poručujete da vi znate bolje. Umesto nje iskoristite fraze poput „možda bi mogla pokušati…“ ili „jesi li razmišljala o tome da…“.

5. “Možda grešim, ali…”

Zauzmite jasno za svoj stav. Ako mislite da ste u pravu i čvrsto stojite iza toga, onda to i recite.

6. “Znam tačno kako se osjećaš i…”

Čuvajte se ove fraze ako razgovarate s osobom koja npr. tuguje zbog nečega. Nikada ne smemo pretpostaviti da u potpunosti razumijemo nečiju bol jer je to individualna stvar. Svoje saosećanje ili razumevanje izrazite na drugačiji način i ne zaboravite da je u tim situacijama ljudima najčešće potrebno samo rame za plakanje i neko ko će ih u tišini saslušati.

7. “Samo da znaš…”

Kada se koristi u raspravama, ova fraza može podstaći sukob i potrebu sugovornika da se brani.

Pročitajte i… Njih svi vole: U čemu je tajna šarmantnih ljudi?

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

 

Foto: Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA