Categories Prevencija

Sajberuvce: Pet najčešćih zabluda o znakovnom jeziku

Svakog utorka, u saradnji sa portalom Sajberuvce, na našem portalu možete čitati tekst koji se bavi decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo. Prethodne tekstove pročitajte OVDE, a danas vam donosimo listu pet najčešćih zabluda o znakovnom jeziku.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

#1 Znakovni jezik je univerzalan jezik

Opšte rečeno, koliko ima govornih jezika, bar toliko ima i znakovnih, pa čak i više! Na primer, iako su govorni američki engleski i britanski engleski veoma slični, znakovni američki znakovni jezik (ASL) i britanski znakovni jezik (BSL) se u mnogome razlikuju. U znakovnim jezicima postoje znakovi koji su „slikoviti” tj. predstavljaju vizuelni prikaz/gest određene radnje i koji su univerzalni u većini jezika. Međutim, broj ovih znakova je veoma limitiran te je samim tim i Internacionalni znakovni jezik tj. način sporazumevanja, koji se koristi na međunarodnim skupovima, mnogo ograničeniji od svakog znakovnog jezika pojedinačno.

#2 Znakovni jezik koriste samo gluve osobe

Ova zabluda vas može dovesti u prilično neprijatnu situaciju. Znakovni jezik, osim gluvih osoba, mogu govoriti i osobe oštećenog sluha koje se podjednako dobro služe i znakovnim i govornim jezikom, kao i bliski prijatelji i rodbina gluvih osoba koji inače imaju sasvim tipičan sluh.

Ostale zablude u vezi sa znakovnim jezikom pronađite OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA