Sprečite nadutost stomaka

23.04.2012 u 10:00 časova Nema komentara

Svi osećaju nelagodnost kada dođe do nadutosti u stomaku. Nažalost, to je česta pojava koja se događa zbog nakupljene tečnosti, korišćenja određene vrste hrane ili pak nekoliko dana pred menstruaciju. Predstavljamo vam nekoliko saveta kako da pobedite ovaj problem.

Smanjite unos ugljenih hidrata. Skrob koji se nalazi u namirnicama kao što su hleb i testenina podstiču zadržavanje vode. Međutim, trik se krije u vremenu kada se takva vrsta hrane konzumira. Naime, izbegavanje ugljenih hidrata pre spavanja može da spreči da se idućeg jutra probudite naduti.

Izbegavajte gazirana pića. Mehurići u gaziranim pićima jedni su od glavnih uzročnika nadutosti, stoga se svakako preporučuje izbegavanje ovakvih pića. Zamenite ih običnom vodom, koja je najzdravija.

Posegnite za jogurtom. “Dobre” bakterije koje se nalaze u mlečnim proizvodima kao što je jogurt, čine veliku uslugu vašem telu i probavi, te sprečavaju pojavu nadutosti. Jogurti i mlečni proizvodi koji sadrže probiotik koji u sebi ima vitamine B, prirodno varenje, smanjuje bol u trbuhu, nadutost i zatvor.

Krećite se. U borbi protiv neugodne nadutosti upotrebite moćno oružje – fizičku aktivnost. Naime, svakodnevnim hodanjem u trajanju od 15 do 20 minuta osiguravate bolju i zdraviju probavu. Takav oblik lagane fizičke aktivnosti  “istiskuje” višak tečnosti iz tela.

Masaža stomaka. Kako biste izbegli nadutost, posegnite za receptom koji često pali – masažom stomaka. Pokušajte masirati abdomen u smeru varenja. Prstima napravite slab pritisak na području desnog kuka, ruku polako povlačite u smeru rebara, pa zatim prema dole, u smeru debelog creva. Zvuči neobično, ali zaista pali!

Ključne reči: ,
Sviđa mi se (5 glasova)
Loading ... Loading ...
Povezane vesti:

Ostavite komentar

Da bi se pored vašeg komentara uvek video vaš avatar idite na Gravatar servis, registrujte se i uz vaš email identifikujte odgovarajuću sličicu!
Vaš gravatar će biti isti kod svih komentara, na svim sajtovima koji podržavaju gravatare.