Zdravom ishranom protiv depresije

by | jul 18, 2012

Nutricionisti se služe selektivnim gajenjem i genetskim modifikacijama kako bi proizveli zdravu hranu, koja bi sadržala veću količinu triptofana. Ova aminokiselina se u mozgu koristi za proizvodnju serotonina – hormona sreće. Ovakva hrana će se možda jednog dana koristiti za lečenje blage depresije.

Uzimajte nekoliko manjih obroka tokom dana umesto tri veća. Borite se protiv želje za jednom vrstom hrane (na primer slatkišima ili sirom) tako što ćete jesti više malih, uravnoteženih obroka. Želja za nekom vrstom hrane može biti posledica male količine neurotransmitra serotonina. Da biste povećali njihovo lučenje, jedite hranu bogatu belančevinama koje sadrže aminokiseline triptofana.

Povremena mala uživanja, kao što su čokoladni sladoled ili pomfrit, mogu vas povremeno razvedriti. Štaviše, čokolada sadrži sastojak za koji se veruje da pozitivno utiče na raspoloženje. Ipak, nemojte suviše često uzomati slatka i masna jela, a potupno ih izbegavajte ako ste preosetljivi na njih.

Nemojte „utapati tugu” u alkoholu. On će vam možda pomoći da se na neko vreme opustite, ali istovremeno deluje depresivno na centralni nervni sistem pa pogoršava depresiju i smanjuje vašu sposobnost da izađete na kraj sa problemima.

Ograničite uzimanje kofeina – od prevelike količine depresija se može pogoršati.

Tagovi: