Categories ZDRAVLJE

Sve je manje muškaraca i žena u Srbiji zadovoljno seksualnim životom?

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Seksualnim životom nezadovoljno je oko 50 odsto muškaraca i žena u svetu, dok je u Srbiji taj broj još veći. Prema rađenim anketama, svaka treća žena i svaki peti muškarac kod nas nezadovoljan je intimnim odnosima sa partnerom.

Foto: Guliver/Thinkstock

To nezadovoljstvo se povećava sa godinama i kod muške i kod ženske populacije. Razlozi su brojni, a jedan od najčešćih je tzv. erektilna disfunkcija kod muškarca, odnosno nepostizanje erekcije ili problem da se ona održi do orgazma. Lekari tvrde da svaki treći muškarac kod nas, stariji od 40 godina, ima problem sa erekcijom – ponekad, učestalo ili stalno. Međutim, podaci pokazuju da stručnu pomoć potraži veoma mali broj.
Docent dr Đorđe Nale sa Klinike za urologiji Kliničkog centra Srbije ističe da su epidemiološke studije ukazale da samo 10 odsto muškaraca sa erektilnom disfunkcijom traži stručnu – lekarsku pomoć. Ankete pokazuju da se većina ne obraća lekaru, jer ih je sramota i smatraju da će problem vremenom nestati. Ne traže stručnu pomoć, a rešenja vide u narodnoj medicini, preparatima i lekovima koje nalaze preko interneta, koji su neispitani i čije je poreklo nepoznato.
Interesantan je i podatak da o problemu i njegovom rešenju ne razgovaraju ni sa svojim partnerkama. Žene prihvataju lansirani filmski model ponašanja koji sugeriše da se to dešava, naročito posle 40. godine i uopšte ne podstiču partnera da potraži pomoć.
Takva reakcija je potpuno pogrešna!Umesto da bude tretirana kao zdravstveni problem, i za jači i za slabiji pol u Srbiji impotencija je tabu tema.

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA