Galveston dijeta: Novi režim ishrane koji se bori protiv tegoba menopauze

by | jul 27, 2022
Galveston dijeta

Galveston dijeta predstavlja program ishrane koji je specijalno napravljen za one dame koje muku muče s simptomima menopauze…

Dosad, navikli smo da dijete služe samo za gubitak viška kilograma. Ipak, promena režima ishrane zapravo može da nam pomogne da ublažimo brojne simptome zdravstvenih stanja kao što je disbalans hormona, insulinska rezidencija, kandida…

A najnoviji u vidu plan ishrane za cilj ima da ublaži simptome menopauze. Evo o čemu se radi.

Šta je Galveston dijeta?

Ovaj režim ishrane osmislila je ginekološkinja i akušerka Mary Claire Haver, u cilju da umanji nuspojave menopauze, uključujući usporen metabolizam, upale i „valunge“. Kako starimo, pojačava se i naša osetljivost na insulin, metabolizam se usporava i generalno, veće napore telo ulaže u varenje i trošenje energije. Ova dijeta ima antiupalna svojstva, jer se fokuria na konzumiranje proteina i ugljenih hidrata niskog glikemijskog nivoa. Samim tim, dolazi do promena u organizmu, a time i smanjenja simptoma menopauze.

Hrana dozvoljena u Galveston dijeti

Režim ishrane bazira se na manjem unosu ugljenih hidrata, a većem unosu prostih proteina, zdravih masti i određenih namirnica.

Izvori proteina dozvoljeni u ovoj dijeti su losos, govedina, piletina, jaja i ćuretina. Dozvoljena je konzumacija i grčkog jogurta i kinoe.

Unosom prostih proteina smanjuje se konzumacija zasićenih masti, a ovakva dijeta ima antiupalno dejstvo na telo.

Od masti, dozvoljeno je jesti maslinovo ulje, orašaste plodove i semenke, kao i avokado.

Što se tiče voća i povrća, izbor je sužen na bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, kao i na korenasto povrće poput brokolija i karfiola.

NAPOMENA: Savet je da tokom ove dijete konzumiramo suplemente probiotika, vitamina D, kao i gvožđa.

Isto tako, savet je da ne večeramo kasno i da napravimo pauzu od najmanje 10 sati između večere i doručka (poželjno je 16, kao kod intermittent fasting programa).

Savet je da se osobe s zdravstvenim problemima, poput žena koje pate od dijabetesa tipa 2, ipak, pre odlaska na ovu dijetu, posavetuju da lekarom.

Šta ne sme da se jede?

Kao i kod mnogih drugih režima ishrane, zabranjena je konzumacija procesuirane hrane (salame, paštete, mesni naresci i prerađevine, grickalice), šećera, procesuiranog biljnog ulja, rafinisanih ugljenih hidrata i veštačkog šećera.

Galevston dijeta i benefiti

Prema dosadašnjim istraživanjima, ovaj režim ishrane direktno utiče na hormonske i fizičke promene. Namirnice koje su dozvoljene poboljšavaju raspoloženje, sprečavaju upale u organizmu, pomažu varenju, balansu hormona, kao i regulisanju šećera u organizmu.

Galveston dijeta- Negativne strane

Kao i brojni drugi režimi ishrane, i ovaj ima negativne strane. Dijeta je dosta restriktivna, te je potrebno izdvajati više novca i vremena u kupovini, biranju namirnica i njihovoj pripremi.

U ovoj dijeti ne konzumira se gluten, što nije baš dobar pristup, osim ako ne patite od celijakije. Većina ovih namirnica ne sadrže preko potrebna vlakna.

Isto tako, zabrana konzumirana voća poput banana nije najzdravija opcija, a kako navode stručnjaci, zabluda je da voće pridonosi gojenju.

Na kraju važno je napomenuti da ne postoji univerzalna dijeta pogodna za sve. Svako od nas je drugačiji i drugačije reaguje na određene promene. Pre odluke da odete na bilo koju dijetu, savet je da se dobro informišete, ali i da se posavetujete s stručnim licem.

 

lepotaizdravlje.rsGlobalStock/iStock/Getty Images Plus via Getty Images