Stigao nam je petak 13-ti: Da li imamo razloga da brinemo?

by | 13 oktobra, 2023
Petak 13-ti u oktobru

Sujeverja koja se kovitlaju oko broja 13 su veoma snažna. Petak 13-ti u oktobru je stigao, a da li imamo razloga da budemo zabrinuti?

Iako možda ne veruju svi u to, činjenica je da je petak 13. popularno priznat kao datum kada sve kreće po zlu. Ovoga puta, famozni petak pao je pre dana pomračenja Sunca, stoga je ovo vreme velike lične i kolektivne transformacije. Petkom u astrologiji vlada Venera koja podstiče povezivanje sa prirodom.

Petak 13-ti u oktobru: Kakva su verovanja vezana za ovaj dan?

Smatra se da je predanje i petku 13. i njegovoj lošoj energiji ukorenjeno u patrijarhatu i hrišćanstvu: Eva je iskušala Adama da pojede jabuku u petak, a Juda, koji je bio 13. apostol je izdao Isusa. Osim toga Isus je razapet na Veliki petak. Pored toga, 13  kao anđeoski broj nosi istu karmičku energiju kao glasnik ponovnog rođenja. Zanimljivo je da postoje zgrade koje iz verovanja da broj 13 donosi baksuz, nemaju 13. sprat, kao i da avio-kompanije često izbegavaju taj broj za redove aviona i ulazne kapije.

Kakav će ovaj petak 13-ti biti za nas?

Uprkost ovim verovanjima, ovaj petak možda i neće biti tako strašan za nas. Ne samo da ćemo osetiti društvenu energiju Vage, već će i nekoliko drugih nebeskih događaja doprineti magičnim svojstvima dana.

  • Pomračenje Sunca u Vagi dolazi u subotu.
    Mesec se se kreće kroz znak Vage i posebnu pažnju će obratiti na to kako se ophodimo prema drugima. Zbog toga će ovaj petak predstavljati prekretnicu u postizanju ravnoteže sa drugima. Zbog toga posvetite dodatnu pažnju odnosima sa veoma bliskom osobom i budite otvoreni za kompromise.
  • Sunce u Vagi se suprotstavlja Hironu u Ovnu.
    Asteroid Hiron odražava naše najdublje rane i put kojim moramo ići da bismo ih izlečili. Energija će nas gurati ka tome da budemo iskreni i otvoreni prema svojim potrebama i osećanjima. Ovo je trenutak da se suočimo sa svojim nesigurnostima. Pored toga, petak 13-ti u oktobru želi da nas nauči da ne možemo da ugodimo svim ljudima na svetu.
  • Pluton je direktan u Jarcu
    Pluton se kreće direktno u Jarcu od 10. oktobra, a to takođe utiče i na ovaj petak. Moguće je da ćemo zahvaljujući njegovom uticaju doživeti izazove i preokrete, ali ne brinite. Ukoliko i budu teški i neočekivani, oni će vas samo gurnuti ka novom poglavlju vašeg života.

Dakle, petak 13-ti neće biti toliko strašan za nas. Ipak, zanimljivo je da i u drugim zemljama postoje sujeverja povodom brojeva. Dok je kod na broj 13 okarakterisan kao nesrećan, u Kini i Japanu je to broj 4 zbog načina na koji se izgovara taj broj. On veoma slično zvuči kao reč “smrt”. U Španiji, Grčkoj i Latinskoj Americi takođe je broj 13 nesrećan, ali samo ako pada u ponedeljak. U Italiji je takođe petak nesretan, ali samo ako pada na 17. u mesecu.

Jose carlos Cerdeno/GettyImagesPlus