Koliko kilograma treba da imam na svoju visinu?

by | 13 oktobra, 2023
idealna kilaža spram visine

Pitanje staro kao svet: koja je moja idealna težina spram visine?

Oglašivači, mediji i poznate ličnosti iz pop kulture vole da uzvikuju dobronamerne, ali ponekad zbunjujuće porukeo vašoj težini. Smšraj malo! Voli svoje telo takvo kakvo je! Previše si mršava! Nikad se ne menjaj! Promeni se od danas! Ako se osećate zbunjeno i preplavljeno, niste jedini. Koja je vaša idealna težina?

Medifem

Kada tražite “idealnu težinu”, zapamtite da tražite pravu težinu za sebe. Toliko faktora ulazi u zdrav raspon težine. Visina, pol i koliko ste aktivni čine veliku razliku. Da li ste zavisnik od teretane? Da li radite od kuće ispred računara? Pitanje vaše idealne težine nije jednostavan odgovor.

Važnost zdrave telesne težine

Verovanja i standardi o tome šta čini zdravu telesnu težinu se razvijaju. Tradicionalna verovanja smatraju da održavanje zdrave težine može pomoći u zaštiti od raznih bolesti, uključujući dijabetes, rak i bolesti srca. Dodatna težina može učiniti određene aktivnosti više opterećujućim vaše telo, što vam može oduzeti energiju.

Nedovoljna težina takođe može naštetiti vašem zdravlju. Ako imate manju težinu, vaši organi su manje zaštićeni i vaše kosti mogu imati manju gustinu. Takođe verovatno ne dobijate dovoljno hranljivih materija da biste održali različite funkcije vašeg tela, kao što je vaš imuni sistem. Ako nemate dovoljno goriva da održite dobro zdravlje, nivo energije bi mogao da padne na dno i mogli biste da osetite ekstremni umor.

Većina mejnstrim zdravstvenih organizacija i dalje nas podstiče da dostignemo i zadržimo težinu koja spada u određene parametre. Određene metode merenja, kao što su indeks telesne mase i testovi telesne kompozicije, često se koriste za procenu da li imate zdravu težinu.

Telesna građa i indeks telesne mase

Kada određujete idealnu težinu za određenu visinu, morate uzeti u obzir nekoliko stvari. Telesni sastav i indeks telesne mase su dve metode koje se mogu koristiti u kliničkim uslovima za procenu vaše težine i zdravlja. Ali ovo su dva veoma različita pristupa.

Struktura tela

Vaše telo se sastoji od dve vrste tkiva: čiste telesne mase (LBM) i telesne masti (BF). Vaša čista telesna masa uključuje vaše mišiće, kosti, organe, kožu, krv i vodu. Telesna mast oblaže vašu kožu i štiti vaše organe. Kada se razmatra idealna težina za određenu visinu, sastav tela – ili odnos nemasne telesne mase i telesne masti – može igrati značajnu ulogu.

Sastav tela se meri kao procenat telesne masti. Evo šta kažu brojke

Muškarci: 8% do 18% telesne masti (može ići do 25% sa starenjem)
Žene: 14% do 23% telesne masti (može ići do 31% sa starenjem)
Sastav tela se može izračunati na više načina sa različitom tačnošću, uključujući testiranje kožnih nabora, hidrostatičko merenje (u suštini pomeranje vode) i druge metode.

Indeks telesne mase (BMI)

Indeks telesne mase je jednostavno odnos težine i visine. To je vaša težina u kilogramima podeljena kvadratom vaše visine u metrima. Ali ne brinite ako ne volite matematiku. Na mreži ćete pronaći mnoštvo kalkulatora BMI, poput onog ispod koji može izračunati taj broj za vas.

Vaš BMI broj se koristi da klasifikuje vašu težinu kao premalu, normalnu težinu, prekomernu težinu ili gojaznost. Studije su pokazale da je BMI dobra mera za predviđanje gojaznosti i određivanje rizika od određenih hroničnih bolesti. Ali alat takođe ima ograničenja. Za tipičan tip tela sa umerenom muskulaturom, BMI je prilično pouzdan pokazatelj da li imate zdravu težinu za svoju veličinu. Međutim, gubi pouzdanost ako ste ili super fit ili slabi kao mače.

BMI Calculator

Koja je idealna težina spram visine?

Većina ljudi može odrediti idealnu težinu za vaš tip tela korišćenjem BMI grafikona ili korišćenjem kalkulatora zdravog tela. Ovi su kalkulatori lako dostupni i odlični ako je vaša građa prosečna.

Međutim, ako ste mišićavi kao spartanski ratnik ili krhki poput bubamare, možda ćete otkriti da odstupate od ovih standardizovanih tabela. Kako oni koji nisu “prosečni” određuju zdravu težinu? Pronalaženjem alata koji uzima u obzir još neke parametre.

Nažalost, standardni alati imaju tendenciju da favorizuju one koji zadovoljavaju srednje vrednosti. Ako ste na krajnjem kraju spektra – u bilo kom smeru – možda će biti teže pronaći alat koji će vam pomoći da odredite svoju zdravu telesnu težinu. Ako ste u ovoj situaciji i ne možete sami da pronađete alat da saznate, možda ćete želeti da razgovarate sa zdravstvenim radnikom.

Šta da radite ako vaša kilaža nije idealna  težina spram visine?

Ako, nakon izračunavanja idealne težine, utvrdite da ste ili preko ili ispod za značajan procenat, onda postoje mere koje možete preduzeti da biste dostigli i održali zdravu težinu ako to želite. Uravnotežena, hranljiva ishrana i svakodnevna fizička aktivnost su putevi kojima se najviše veruje da ćete postići svoje ciljeve težine. Ali zapamtite, trebalo bi da promenite svoju težinu samo ako osećate potrebu da to učinite. Broj na skali, vaš BMI ili procenat telesne masti ne daje potpunu sliku fizičkog i mentalnog zdravlja.

Medifem

Antonio Guillem/istock/gettyimages