Smršajte lako: 6 prednosti konzumiranja povrća i voća

by | decembar 25, 2023
prednosti konzumiranja povrća i voća , osećaj sitosti

Prednosti konzumiranja povrća i voća su brojne. Na dan Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje konzumiranje najmanje 400 grama biljne hrane sirove ili kuvane, koja uključuje različito povrće, voće, začinsko bilje, lisnato povrće.

Sa povećanjem udela biljne hrane u svakodnevnoj ishrani, zagarantovane su pozitivne promene u telu. Za početak to će vam odmah doneti osećaj sitosti. Sve to zahvaljujući vlaknima kojima je bogata biljna hrana. Ali postoje i druge promene u vašem blagostanju ako stalno povećavate količinu povrća koje jedete i druge biljne hrane, poštujući norme SZO.

Dobro raspoloženje

Uz stabilan unos velike količine povrća i voća, raspoloženje se poboljšava, pojavljuje se snaga i energija. Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama, koje su prisutne u biljnim uljima i orasima, sintetišu se hormoni neophodni za dobro raspoloženje.

Pored toga, dijetalna vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krv, sprečavajući nagle skokove glukoze. Važan koristan kvalitet biljne hrane je ravnomerna svarljivost organizmom, što daje stalni priliv energije.

Poboljšanje rada GIT

Rad gastrointestinalnog trakta se poboljšava uz zdravu ishranu. Činjenica je da vlakna, koja su obilna u povrću i zelenilu, podržavaju pravilan rad našeg mikrobioma, što je presudno za prirodnu apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane u telu. Redovna konzumacija vlakana rešiće zatvor i probleme sa redovnošću stolice.

Smanjenje nivo-a holesterola

Zajedno sa povećanjem biljne hrane, nivo holesterola će se smanjiti u ishrani, pritisak će se poboljšati i nivo šećera će se spustiti. Sve se to dešava zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama koje se nalaze u biljnom ulju, na primer. Kao rezultat, smanjuje se rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Zdrav san

Mnogo povrća i voća sadrži kalijum i magnezijum, mikronutrijente koji pomažu u opuštanju. Pored toga, ovi minerali pomažu u sintezi serotonina iz triptofana, njega takođe sadrže biljne namirnice, kao što na primer, banane. Serotonin je neurotransmiter odgovoran za dobro raspoloženje i pomaže vam da se opustite. Njegova sinteza se dešava upravo u crevima, čiji rad takođe poboljšava povrće i voće. Mahunarke pomažu u sintezi melatonina, hormona koji utiće na spavanje.

Koža se čisti

Stanje kože je direktno povezano sa kvalitetnim radom creva. Ovaj rad nam u velikoj meri obezbeđuje vlakna koja se nalaze u biljnoj hrani. Održavanje zdravog mikrobioma pozitivno utiče na stanje kože i pokreće proces podmlađivanja kože. Pored toga, biljna hrana ima puno vitamina C i pomaže u sintezi kolagena, ovaj protein daje koži potrebnu čvrstoću.

Višak kilograma odlazi

Biljna hrana je prilično hranljiva, dok je niskokalorična. Vlakna pružaju neophodan osećaj sitosti. Mnoge studije pokazuju pozitivnu dinamiku mršavljenja uz primenu plana ishrane osnivanom na namirnicama biljnog porekla, u poređenju sa standardnom savremenom ishranom sa velikim udelom namirnica životinjskog porekla.

Povećanjem udela biljne hrane u ishrani postižete sveukupno poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja i dobrostanja. Zato SZO i brojne studije preporučuju unošenje najmanje 400 grama povrća i voća dnevno.

Za više korisnih saveta zapratite profil autora.

Aleksandra BurlakovaPeopleImages / iStock / Getty Images Plus