Dijeta 6 latica: Izgubite težinu bez napora

by | jul 6, 2024
Dijeta 6 latica: Izgubite težinu bez napora

„Dijeta 6 latica“ svojim imenom podseća na dečiju bajku o divnom cvetu koji ispunjava želje. I to nije bez razloga: sudeći po recenzijama, efekat ovog plana ishrane može biti prilično magičan.  

Dijeta 6 latica, sudeći po brojnim recenzijama, jedan je od najefikasnijih načina za mršavljenje. I jedan od najjednostavnijih! Prosudite sami.

  • Trajanje: osnovno – 6 dana, ako je potreban izraženiji rezultat, nedeljni plan se ponavlja;
  • Karakteristike: sastoji se od lanca od šest jednodnevnih mono-dijeta;
  • Rezultat: od minus 500 grama dnevno;
  • Preporučena učestalost: ne više od jednom godišnje;
  • Dodatni efekat: promena proteina i ugljenih hidrata omogućava vam da izgubite potkožnu masnoću, a ne mišićnu masu;

Napomena: Dijeta 6 latica je kontraindikovana za trudnice, dojilje, obolele od bolesti gastrointestinalnog trakta i organa za izlučivanje, kao i za one sa alergijama ili netolerancijom na neki od proizvoda. Pre nego što počnete sa dijetom, trebalo bi da se obratite lekaru!

Članak se nastavlja posle reklama

Dijeta 6 latica: da bude po mom mišljenju!

Ovaj lak za praćenje i atraktivan plan ishrane dobro je poznat širom sveta. Originalnost ovog pristupa je u kombinaciji posebnog menija sa vizuelnom kreativnošću. Onima koji žele da smršaju preporučuje se da nacrtaju cvet sa šest latica, od kojih je svaka potpisana imenom jednog od mono-dana. U ovu simboličnu sliku možete staviti sva svoja očekivanja, izraziti se i, što je najvažnije, psihički se pripremiti za prolazak kroz dijetu.

Dani latica dolaze striktno jedan za drugim i odlaze u smeru kazaljke na satu. Red se ne može narušiti. Redosled dana je sledeći: riba, povrće, piletina, žitarice, surutka, voće.

Dijeta 6 latica nije samo plan ishrane, već i svojevrsna kreativna igra u trajanju od čak šest dana. Dajući svojoj nameri da izgubite težinu vizuelnom obliku cveta, možete pozitivno i s lakoćom gledati na proces. Postavite cvet na vidljivo mesto ili, obrnuto, sakrijte ga na osamljenom mestu. A svaki dan svoje stroge dijete završite sa osećajem postignuća tako što ćete otkinuti laticu.

Članak se nastavlja posle reklama

Koliko možete jesti na dijeti

Plan ishrane se sastoji od lanca mono-dijeta, ali to ne znači da se „proizvod dana“ može jesti bez ograničenja. Postoje sledeće preporuke:

  • Proteinski dani (riba, piletina, sveži sir) – ne više od 500 g proizvoda, poželjno 100-150 g po obroku;
  • Dani povrća (povrće, voće) – do 1,5 kg proizvoda ceo dan;
  • Dan žitarica – na bazi 200 g suvih žitarica + do 100 g raženog ili hleba od celog zrna.

Preporučljivo je jesti svu dozvoljenu hranu sa minimalnom količinom soli i strogo bez šećera. Takođe ne treba dodavati šećer u piće. Na dijeti sa šest latica možete piti običnu negaziranu vodu (do 2 litra dnevno), zeleni čaj (do 4 šoljice dnevno). A  možete piti šolju kafe (bez mleka ili zaslađivača) jednom dnevno. Dozvoljeno je dopuniti dan svežeg sira kefirom (do 300 ml), a dan povrća – sa ukupno 1 kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Članak se nastavlja posle reklama

1. dan: Riba

Prvog dana riblja mono-dijeta snabdeva telo potrebnom količinom omega-3 polinezasićenih kiselina. U svojoj osnovi, ove kiseline su zdrava mast, koja se zbog svog sastava ne može pretvoriti u potkožne masti i neće se akumulirati.

Pored toga, nezasićene masti imaju blagotvornu sposobnost da „poraze” rezerve već nagomilane u struku i bokovima i smanje nivo lošeg holesterola. Protein sadržan u ribi ima izuzetne dijetetske kvalitete: dobro zasićuje i dobro se apsorbuje. Možda riblji dan na dijeti 6 latica nije najlakši, ali je jedan od najzdravijih.

Članak se nastavlja posle reklama

2. dan: Povrće

Mono-dijetu od povrća karakteriše nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj vitamina i vlakana. Vlakna ne samo da pružaju sitost, već i pomažu pokretljivost creva, pružajući neku vrstu čišćenja. Ugljeni hidrati (skrob) i šećeri sadržani u povrću apsorbuju se sporije nego iz drugih izvora, što znači da je telu potreban određeni napor i potrošnja energije da ih preradi. Ovo, opet, dovodi do činjenice da se energija uskladištenih masnih ćelija troši na varenje hrane.

Da biste maksimalno iskoristili korisne osobine povrća, jedite ga sirovo ili kuvajte na pari. Pored toga, možete napraviti smutije od povrća – lepe i ukusne!

Članak se nastavlja posle reklama

3. dan: Piletina

Posna piletina bez kože je omiljena u ishrani! Protein koji se nalazi u pilećem fileu je veoma koristan u svom sastavu – sadrži u izobilju najvažnije aminokiseline, kao i veliku količinu fosfora, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, vitamina B.

Mono-dijeta na dan piletine savršeno dopunjuje potrebu tela za bioraspoloživim proteinima. Štaviše, ovaj makronutrijent će se potrošiti na jačanje mišića i neće moći da se pretvori u mast. Suočen sa činjenicom nedostatka ugljenih hidrata, metabolizam će ići na izvlačenje energije iz stare masti.

Dan 4: Žitarice

Važno je da se konzumiraju cele žitarice i hleb od celih žitarica. Mekinje su te koje koncentrišu najvažnije mikroelemente. A varenje ljuske žitarica zahteva od tela da uloži dodatni napor, što, naravno, znači još jednu fazu u potrošnji „teško stečenih“ rezervi.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovog dana, na dijeti šest latica, izaberite hleb od celog zrna, a žitarice za kašu isperite i ne kuvajte odmah, već potopite preko noći. Tako ćete obaviti najjednostavniju fermentaciju, što će značajno poboljšati svarljivost proizvoda i njegove dijetetske vrednosti.

Dan 5: Sveži sir

Mono-dijeta bazirana na svežem siru upotpuniće rezerve mineralnih komponenti, koje su iscrpljene čak i na najkraćoj mono-dijeti. Sveži sir posebno je bogat kalcijumom. Birajte pravi, mladi sir srednje masnoće.

Izuzetno zasitan sveži sir sastoji se od 20% visokokvalitetnih proteina. Razgrađuju se na esencijalne aminokiseline, koje obnavljaju ćelije i brinu o zdravlju unutrašnjih organa – na primer, istraživanja su dokazala da je sveži sir veoma dobar za jetru.

Članak se nastavlja posle reklama

6. dan: Voće

Dijeta se završava voćnim danom. Dizajniran je da obezbedi telu neophodne složene ugljene hidrate, a takođe vodi računa o jačanju, antioksidativnom dejstvu i konačnom „čišćenju“.

Ceo kompleks mono-dijeta je koherentan lanac efikasnog i doslednog programa mršavljenja. Stoga, ne treba da smenjujete ove dane na svoj način! Trebalo bi da napuštate dijetu sa 6 latica postepeno: njen efekat će biti dugotrajniji ako održite ravnotežu između relativno visokog unosa proteina i relativno niskog unosa ugljenih hidrata, posebno jednostavnih (slatkiši, peciva, brza hrana i prerađena hrana ).

Peopleimages/gettyimages.co.uk