Kako se odvići od šećera za 5 dana? Vodič dan po dan

by | maj 15, 2024
izbacivanje šećera iz ishrane za 5 dana

Nutricionisti otkrivaju trikove za izbacivanje šećera iz ishrane u roku od samo 5 dana. Evo kako to da učinite, dan po dan

Sve više smo svesni važnosti potpune, raznovrsne i uravnotežene ishrane za zdravlje. Postoji jedna namirnica koju većina stručnjaka ne savetuje u bilo kojoj zdravoj ishrani. Radi se o šećeru. Ovaj sastojak je mnogo gori od masti za vaše zdravlje. Stoga, kada prestanete da jedete jednostavne šećere, vaše metaboličko, crevno, mentalno i kardiovaskularno zdravlje se odmah poboljšava. Svaki kutak tela to ceni.

Što se tiče smanjenja šećera u ishrani, dobra vest je da se nepce može prevaspitati, tako da vam šećeri više ne nedostaju, ali je to proces koji ipak malo traje.

Izbacivanje šećera iz ishrane za 5 dana

Dan 1: Smanjite vidljivi šećer

Vidljivi šećer je najlakše kontrolisati jer ga identifikujemo golim okom. Prestanite da dodajete beli šećer kafi i čajevima. Ako ne možete da ih pijete gorke, onda ih započetak pijte u nekom razblaženom obliku ili uz dodatak mleka. Ne stavljate ga u svoja jela, niti u kaše, zamenite ga nekim slatkim začinom poput cimeta.

Dan 2: Izbacivanje slatkih namaza

Umesto džema, dodajte komadiće voća. Na primer, isečene banane, crveno voće ili jagode prethodno zgnječene viljuškom, komadići manga, narezano grožđe ili domaći kompot od kruške ili jabuke (uz dodatak male količine šećera). Imajte na umu da i voće sadrži šećer, ali on je u njemu prirodno, a uz to ga prate i vlakna, pa osim što je zdravije, zasitno je.

Dan 3: Rešite se sokova sa dodatkom šećera

Najbolje je da pijete samo vodu. Imajte na umu da sokovi, pivo, vino, destilovani alkohol, bezalkoholna pića, zaslađeni kakao prah i mnogi gotovi napici sadrže skriveni šećer. Evo konkretnih podataka: bezalkoholna pića obično sadrže oko 35 g šećera (10 više od preporučene dnevne količine); energetski napitak oko 12 g; i topla čokolada, nešto više od 10 g.

Dan 4: Izbacivanje slatkiša

Čokolada je za mnoge neodoljivo zadovoljstvo. Zamenite slatke deserte (ako je to ono što obično imate umesto voća, posebno kada jedete napolju) za red crne čokolade sa 85% kakaa.Ako smatrate da je previše gorka, počnite sa onom od od 70%. Čokolada zadovoljava vaš mozak koliko i šećer, ali sadrži mnogo manje nezdravih sastojaka.

Dan 5: Slatkiši sa voćem

Jedan od najefikasnijih načina da, nakon što ste našli način za izbacivanje šećera iz ishrane, uključite zdrave slatkiše u svoje deserte jeste voće. Dodajte bananu, urme ili pasirano voće ili kompot.

Kako otkriti skriveni šećer?

Mnogo puta, zapravo, mnogo češće nego što mislimo, uzimamo šećer i ne sluteći, jer se on nalazi u supama, napicima, mesni prerađevinama, hrani za bebe… Odnosno u svim vrstama hrane u kojima, a priori, čovek ne bi pomislio da nađe šećer.

Da biste saznali koja ga hrana sadrži, neophodno je pročitati deklaraciju sa spiskom sastojaka. Ako se neko završava sa „oza“ znajte – to je šećer. Šećere možete naći pod sledećim imenima: skrob, modifikovani skrob, voćni sirup, sirup, galaktoza, glukoza, fruktoza, dekstroza, saharoza, dekstran, voćni koncentrat, melasa, nektar, sok, karamel, sirup, panela, med ili slad.

Izbacivanje šećera iz ishrane – zdrave alternative za šećera

Na kraju, evo ti opcije koje su zdravije od belog šećera i koje će takođe zasladiti vaše nepce. Naravno, takođe bi trebalo da ih uzimate umereno.

Cimet. Može se dodati i tečnoj i čvrstoj hrani, kao i slanim preparatima. To je začin koji se dobro kombinuje sa mahunarkama, mesom ili ribom.
Stevia. Da bi bio što prirodniji, kupujte ga u celom listu ili u prahu (mora biti zelen). Onaj iz supermarketa može se mešati sa zaslađivačima kao što su ksilitol (E967) ili eritritol (E968).
Agava. Apsorbuje se nešto sporije od konzumnog šećera, tako da smanjuje skokove šećera, čineći ga zdravijim.

eternalcreative/istock/gettyimagesplus