Zdrav unos šećera: Kako da uživate u slatkišima bez griže savesti?

by | maj 4, 2023
Unos šećera

Prema statistikama, u proseku nam je dnevni unos šećera oko 22 kašičice. Međutim, unos ne bi trebalo da bude više od 14 jer šećer u velikoj količini uništava naše zdravlje i figuru. Međutim, ukoliko ste sladokusac, onda će vam ovo može teško pasti.

Kako unos šećera utiče na telo?

Odricanje od šećera može biti teško. Osim što većina nas uživa u slatkim poslasticama, on se i krije u mnogim proizvodima i izaziva zavisnost zbog oslobađanja hormona dopamina koji se aktivira kad šećer uđe u organizam. Istovremeno, telo oslobađa i hormon insulin koji pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Šećer izaziva porast dopamina i serotonina u mozgu zbog kojih se osećamo dobro, dok kada šećer padne u krvi onda smo umorni i razdražljivi. Međutim, previše šećera može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su gojaznost, dijabetes i srčana oboljenja. Na sreću, to ne znači da ne smete da uopšte unosite šećer, već da ga unosite u zdravim količinama.

Kako da pravilno regulišete unos slatkog?

Čitajte etikete

Šećer ima mnogo različitih imena pod kojim se mogu naći na etiketama: maltoza, saharoza, visoko fruktozni kukuruzni sirup, šećer od trske, med i koncentrati voćnih sokova. Veoma je važno da na etiketama čitate i deo sa dodatim šećerima.

Eliminišite beli šećer

Stručnjaci savetuju izbegavanje rafinisanog belog šećera. On se jako brzo rastvara u krvi izazivajući skokove u nivou glukoze i insulina koji mogu naštetiti telu. Ovaj tip šećera se dodaje i velikom broju obrađenih namirnica kao što su kečap, hleb, konzerve i slično pod nekim od gore nabrojanih namirnica.

Izbegavajte poslastice sa ugljenim hidratima

Pecivo, keks, hleb i druge poslastice napravljene od rafinisanog brašna sadrže jako malo ili nimalo hranljivih materija, ali imaju visok nivo šećera što utiče na nivoe u krvi. Zamenite brze ugljene hidrate poput ovih i zamenite ih zdravim, sporim kao što su povrće, voće, mlečni proizvodi i cela zrna.

Birajte zdrave grickalice

Slatkiši nas dozivaju ne samo kada želimo da pojedemo nešto slatko, već i kada želimo da grickamo.Možete pronaći alternativu slatkišima i čokoladama u poslasticama zaslađenim steviom, ekstraktom cimeta ili vanile. Međutim, i u grickanju ovih slatkoća morate biti umereni.

Dakle, uživanje u slatkišima ne mora da nestane u potpunosti. Samo se dobro informišite i nađite zanimljive i zdrave alternative. Zapamtite, birajte proizvode koji nemaju visok nivo šećera i što ga manje jedete, verovatno će i želja za unosom šećera biti manja.

Phoenixns/GettyImagePlus