Proteinske čokoladice: šta se dešava sa vašim telom kada ih svakodnevno jedete?

by | 12 februara, 2024
proteinske čokoladice, Prednosti proteinskih čokoladica

Ne može se poreći da su proteinske čokoladice udobne i ukusne. Saznajte kako navika jedenja proteinskih čokoladica utiče na vaše zdravlje.

Proteinske čokoladice su kompaktna, ali hranljiva grickalica koja je postala osnovna hrana za mnoge od nas u našim užurbanim životima. Ali da li su proteinske čokoladice zaista dobre za vas? Da li su oni ključni za postizanje vaših nutritivnih ciljeva ili mogu poremetiti vašu ishranu? Odgovori nisu tako jednostavni kao što možda mislite.

U ovom članku ćemo razjasniti prednosti i nedostatke ovih čokoladica, istražiti njihove zdravstvene koristi, razgovarati o potencijalnim nedostacima njihove redovne konzumacije i razmotriti druge opcije bogate proteinima. Čitajte dalje da biste saznali da li navika jedenja proteinskih čokoladica pomaže ili šteti vašem zdravlju.

Medifem® gel

Nutritivne vrednosti proteinskih čokoladica

Proteinske čokoladice imaju snažan nutritivni efekat, ali nisu sve stvorene jednakim. Da bismo vam pomogli da se krećete kroz asortiman ovih ukusnih grickalica, uporedimo nutritivnih vrednosti nekoliko popularnih proteinskih čokoladica.

Nutritivne vrednosti po porciji Proteini.si protein bar special edition (50 g) Sportness Energetska pločica sa ukusom karamele (45 g) Tekmar Vegan Protein bar – kapućino (40 g)
Kalorije 211 172 138
Ukupan broj ugljenih hidrata 22 g 8 g 10 g
Dijetalna vlakna 2 g 0 g 8,4 g
Dodati šećer 15 g 7,2 g 5,6 g
Protein 12 g 27 g 8 g
Ukupna količina masti 8 g 5 g 6 g
Zasićene masti 5 g 3 g 4 g

U zavisnosti od brenda i sastojaka, proteinske čokoladice mogu biti odličan izvor proteina i pogodne su za mnoge ljude, uključujući radne profesionalce, sportiste i mnoge druge. Proteinske čokoladice mogu da obezbede esencijalne hranljive materije kao što su proteini, gvožđe, kalcijum, vlakna, a neke sadrže i kofein za podsticanje. Pored toga, mogu odgovarati prehrambenim preferencijama kao što su bezglutenske i veganske.

Prednosti proteinskih čokoladica

Proteinske čokoladice : brz i jednostavan izvor proteina

Proteinske čokoladice su brz izvor proteina koji će vam dobro doći kad ste u pokretu. Kada vam nedostaje vremena, proteinske čokoladice mogu vam pomoći da nahranite telo esencijalnim aminokiselinama, podstaknete oporavak mišića i potisnete glad. Samo ih stavite u torbu i spremni ste da započnete dan.

Proteinske čokoladice mogu biti odličan i jednostavan izvor stabilnih proteina koje možete uključiti u svoju ishranu. Držite ih u torbici, kancelariji ili automobilu da biste ih po potrebi poneli sa sobom.

Proteinske čokoladice mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi

Proteinske čokoladice mogu se dobro kombinovati sa ugljenim hidratima i grickalicama, poboljšavajući kontrolu šećera u krvi. Na primer, uparivanje proteinske čokoladice sa komadom voća odličan je primer uravnotežene grickalice koja može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim. Pored toga, prema ranijoj studiji iz 2014.godine, stabilan nivo šećera u krvi dovodi do stabilnog nivoa energije i takođe može povećati kognitivne funkcije. Studija objavljena je u časopisu Age.

Prema istraživanju Foods-a iz 2022.godine, neke proteinske čokoladice dizajnirane su sa uravnoteženim odnosom proteina, ugljenih hidrata i vlakana, što može usporiti oslobađanje šećera u krvi, sprečavajući skokove i padove koji troše energiju.

Proteinske čokoladice su praktične i jednostavne za upotrebu

Bez obzira da li žurite sa sastanaka u teretanu ili imate užurban raspored, proteinske čokoladice je lako držati pri ruci. Stavite ih u fioku, torbu za teretanu ili automobil da biste jeli bez grize savesti kada i gde će vam zatrebati.

Proteinske čokoladice su odlična opcija nakon treninga koja ne zahteva vreme za pripremu. To može pomoći u započinjanju oporavka nakon treninga. U idealnom slučaju, potrebna vam je mešavina ugljenih hidrata i proteina nakon treninga kako biste pomogli mišićima da se oporave. Mnoge proteinske čokoladice to mogu da obezbede u udobnom pakovanju, sa mnogo različitih ukusa i tekstura koje možete izabrati.

Proteinske čokoladice : potencijalni nedostaci i mere predostrožnosti

Iako proteinske čokoladice nude neospornu pogodnost i dragocene hranljive sastojke, treba uzeti u obzir neke potencijalne nedostatke i mere predostrožnosti. Neke proteinske čokoladice mogu sadržati dodani šećer koji može uticati na nivo šećera u krvi. Pored toga, nisu sve čokoladice stvorene jednakim kada je u pitanju kvalitet sastojaka, pa je važno pažljivo pročitati etikete. Pazite na veštačke sastojke, visoke zasićene masti i prekomerne kalorije, jer se neke čokoladice mogu ići u tom pravcu.

Mnoge proteinske čokoladice mogu imati visok sadržaj šećera ili šećernih alkohola, što može iritirati neke ljude. Visok sadžaj šećernih alkohola dovodi do gastrointestinalnih poremećaja i nelagode. Ukoliko proteinska čokoladica ima visok sadžaj šećernih ili polihidričnih alkohola, možete dobiti laksativni efekat. Obavezno pogledajte listu sastojaka da biste utvrdili ukupnu količinu šećera i šećernih alkohola. Oni će biti navedeni u odeljku „ukupna količina šećera“. Neki primeri šećernih alkohola su ksilitol, eritritol, sorbitol i maltitol.

Iako proteinske čokoladice imaju svoje vreme i mesto i mogu biti korisne iz više razloga, one takođe mogu nehotice postati podrška za udobnost. Prekomerno oslanjanje na proteinske čokoladice kao zamenu za obrok može dovesti do potencijalne neravnoteže hranljivih sastojaka.

Koja hrana je bogata proteinima ?

Srećom, postoji mnoštvo drugih namirnica bogatih proteinima koje možete probati. To je nemasno meso poput piletine i ćuretine i biljna hrana poput tofua, tempeha, orašastih plodova, semenki i mahunarki poput pasulja i sočiva. Jaja, mlečni proizvodi i riba su odlični izvori proteina koji imaju jedinstvena nutritivna svojstva. Uključivanje širokog spektra hrane sa visokim sadržajem proteina u vašu ishranu može vam pomoći da obezbedite potpuniji skup hranljivih sastojaka, istovremeno održavajući vaše celokupno zdravlje.

Zaključak

Proteinske čokoladice su brze i lagane grickalice koje sadrže značajne količine hranljivih sastojaka i kalorija u jednoj porciji. Iako u proteinskim čokoladicama možete redovno uživati, ne preporučuje se konzumiranje kao zamena za obrok ili glavni izvor proteina. Obratite pažnju na etikete hranljivih sastojaka, jer mnoge proteinske čokoladice sadrže šećer, zasićene masti i druge sastojke sa malo hranljivih vrednosti. Usredsredite se na uravnoteženu i hranljivu ishranu koja uključuje raznovrsnu hranu bogatu proteinima, poput nemasnog mesa, jaja, tofua, mahunarki, orašastih plodova i semenki suncokreta.

Zapratite autora za više korisnih saveta.

Medifem® gel

Aleksandra BurlakovaAntonioGuillem / iStock / Getty Images Plus /