Otkrijte stvarnu starost kože: Test od 5 sekundi

by | februar 12, 2024
starost kože

Sa godinama, koža svake osobe, bez obzira na ishranu i zdrave navike, neumoljivo gubi elastičnost i postaje naborana. Uradite kratak test da biste saznali kolika je stvarna starost vaše kože

Opšte je poznato da značajne promene na koži postaju očigledne oko 45. godine. Međutim, ako stvarno želite da sačuvate mladolikost, jako je važno da počnete da negujete kožu na adekvatan način čim se pojave prvi znaci starosti. Da biste znali kakva je stvarna starost vaše kože i mogli da joj se posvetite na pravi način dovoljno je da uradite ovaj kratak test od pet sekundi.

Stvarna starost kože: Kako se izvodi test od pet sekundi?

Sve što je potrebno jeste da kažiprstom i palcem uštinete kožu na nadlanici i zadržite tako pet sekundi. Zatim otpustite. Nakon ovoga izračunajte koliko je vremena bilo potrebno koži da se vrati u prvobitni izgled – što manje, to bolje.

Članak se nastavlja posle reklama

1 – 2 sekunde – starost kože manja od 30 godina

3-4 sekunde – vaša koža ima između  30 i 44 godine

5-9 sekundi – starost kože od 45 do 50 godina

Članak se nastavlja posle reklama

10-15 sekundi – vaša koža ima više od  60 godina

35-55 sekundi – starost kože preko  70 godina

Članak se nastavlja posle reklama

 

Šta ako je koža starija od vas?

Lako možete povećati elastičnost kože usvajanjem novih navika. Na primer, počnite tako što ćete raditi na smanjenju šećera u vašoj ishrani: on ne bi trebalo da zauzima više od 10 procenata ukupnih kalorija vaše dnevne ishrane. Takođe je najbolje izbegavati dodavanje izuzetno visokog fruktoznog kukuruznog sirupa u svoje obroke.

Članak se nastavlja posle reklama

Loše navike poput pušenja i prekomernog konzumiranja alkohola značajno ubrzavaju starenje kože. Da biste izbegli stalni stres, ima smisla isprobati različite metode opuštanja: od kupki sa Epsom soli do meditativnih praksi. Spavanje takođe igra važnu ulogu kada je u pitanju starost kože. Već dugo nikome nije tajna da pravilan raspored spavanja pomaže u smanjenju upale na koži lica, uspostavlja hidrolipidnu ravnotežu i na taj način sprečava gubitak elastičnosti.

Učestalost upotrebe SPF takođe ima značajan uticaj na starenje kože. Kada koža ostane nezaštićena od izlaganja ultraljubičastom zračenju, počinje da bledi, gubi elastičnost. Važno je shvatiti da SPF treba uključiti u negu kože u bilo koje doba godine, a ne samo leti.

Članak se nastavlja posle reklama

Vraćajući se pitanju ishrane, treba napomenuti da ne samo odricanje od šećera, već i određene namirnice u ishrani mogu efikasno usporiti starenje kože. Na primer, kao što su lisnato povrće, bobičasto voće (maline, brusnice, borovnice), paradajz, orasi (bademi, orasi), losos, crveno vino, prirodni zeleni čaj, mahunarke, šargarepa i jaja.

mi-virfi/istock/gettyimagesplus