Predlog za ručak: Lignje punjene pršutom

by | januar 8, 2016

Postoje razni specijaliteti sa lignjama, poput liganja na buzaru, jednostavne pripreme na grilu, prženih kolutića, a evo i jedan zanimljiv recept za punjene lignje sa povrćem i pršutom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– malo maslinovog ulja
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 2 šnite pršute
– 1 crvena paprika
– 1 plavi patlidžan (oko 200 g)
– 4 veće lignje
– 1 šoljica (za crnu kafu) prezle
– narendana korica od limuna i sok
– 1 kašika naseckanog bosiljka
– 1-2 jajeta
– biber
– malo belog vina

Priprema:
1. Lignje očistiti i iseći krakove.
2. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno iseckan crni luk pa kada omekša dodati isečene krakove
3. Dodati malo belog vina, i kada vino ispari dodati pršutu isečenu na kockice, sitno iseckanu crvenu papriku i patlidžan. Ukoliko je potrebno dodati još maslinovog ulja.
4. Kada je povrće gotovo skloniti sa ringle. Dodati biber, bosiljak i na kraju prezlu i lagano umućena jaja. Prvo dodati jedno jaje, pa ukoliko se smesa ne povezuje dodati drugo.
5. Pripremljenim nadevom puniti lignje. Zatvoriti čačkalicom i peći na dobro zagrejanom gril tiganju.

Dodatni savet: Ukoliko su lignje starije i žilave (to možete videti kod krakova kada ih pečete), tada lignje stavite u 2 izgnječena kivija. Držite ih tako do punjenja nadevom. Isprati lignje vodom i napuniti. Kivi će omekšati lignje.

Tagovi: