8 jela koja morate da probate kada ste u Italiji

by | januar 22, 2020

Da li postoji neko u vašoj blizini ko ne voli italijansku hranu? Tako smo i mislili!

I u našem okruženju svi obožavaju paste na ovaj ili onaj način, pice, italijanske sladolede… Šarenolika kakva jeste, Italija pruža bezbroj gastronomskih mogućnosti. Zato smo pripremili za vas jela koja morate da probate kad ste u ovoj zemlji. Naravno, pica se podrazumeva pa smo je upravo zbog toga i izostavili fokusirajući se više na neka druga italijanska jela. Jer, zemlja testenina će vam na tanjiru servirati stvari koje ne možete da zamislite, a koje su veoma ukusne.

1. Bigoli

Foto: https://www.kung-food.it

Mislili ste da su špagete ukusne? Onda niste probali bigoli, špagete koji su specijalitet za Veneciju a krasi ih malo deblji rezanci nalik našim mlincima koji se spremaju najčešće u miksu sa patkom.

2. Ribollita

Ovu „zimsku“ supu koja potiče iz Toskane, svi obožavaju. Na vama je sa čim ćete da je napravite, ali tradicionalna podrazumeva miks povrća (kelj i paradajiz primarni), pasulj i stari hleb. Po želji možete da dodate meso ili ribu, ali ako želite da se pridržavate originalnog recepta onda ih izostavite. Taman da se okrepite posle dugih šetnji i razgledanja grada.

3. Risi e bisi

Foto: https://blog.giallozafferano.it

Risi e bisi podrazumeva pirinač i grašak. Ovo jelo nije nešto sofisticirano, ali je veoma ukusno. Sastojci su kuvani u povrćnoj supi, a rezultat je jelo lepo balansirano, lagano i omiljeno među vegetarijancima. Mada, uvereni smo da su majke vam pravile rizi-bizi, zar ne?

4. Tortellini en Brodo

Za mnoge porodice u severnoj Italiji, Tortellini en Brodo je obavezno jelo u svim prilikama. Služe se u krem sosu i posipaju sitno narendanim parmezanom.

 

5. Canederli

Foto http://www.madameskitchen.it/canederli-dorzo-in-brodo-di-zucca/

Prave se od bajatog hleba, jaja, mleka i mesa. Ove začinjene loptice se prelivaju i bistrom supom. Slične su našim ćuftama, samo sa manje mesa.

6. Osso buco alla Milanese

Foto: https://www.greatitalianchefs.com

Ako morate da probate jedan tanjir sa mesom u Italiji neka to bude Osso buco. Ne možete omašiti sa telećim mesom koji je lagano kuvan u vinu.

7. Cacciucco

https://www.cookaround.com

Niste osoba koja voli ribu? Cacciucco će to da promeni. Začinjena morska hrana se vezuje za mesto Livorno, a školjke, rakovi i hobotnica u paradajiz sosu je nešto što nećete moći da odolite.

8. Focaccia di recco

https://www.tavolartegusto.it

Jednostavan recept zvani Focaccia je aromatična pogača koja ide odlično sa maslinovim uljem i sirom.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.