Affogato – sladoled u zagrljaju kafe kome je teško odoleti

by | jul 4, 2020
Affogato kafa, Lepota i zdravlje

Tropski dani čine da se osećamo tromo. Pored zdrave, lagane hrane, ponekad nam je potreban energetski impuls u vidu neke ukusne poslastice. S obzirom na to da je leto u punom jeku, sladoled se nameće kao prirodno rešenje. Ukoliko već niste, isprobajte affogato, očaravajući napitak čiji je glavni sastojak upravo sladoled. (Pročitaj: Isprobajte tri fenomenalna, osvežavajuća bezalkoholna koktela)

Affogato kafa namenjena je pravim sladokuscima. Ovo kremasto piće izmislili su niko drugi do Italijani, nadaleko poznati po svom hedonizmu. Upravo iz njihovog jezika i dolazi naziv tog ukusnog pića. Naime, na italijanskom affogato označava davljenje, a to se odnosi na kuglu sladoleda koja je okružena kafom, pa izgleda kao da se u njoj davi. (Pročitaj: Kada je kafa dobra za naše zdravlje?)

Recepti za affogato su različiti, ali u osnovi, sve se svodi na isto: u šoljicu se sipa kugla sladoleda, a preko nje se prelije kafa. Sladoled se od vreline kafe postepeno otapa, a što duže stoji u šoljici, affogato postaje sve kremastiji i ukusniji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ILIO CAFE (@iliocafe) on

Po originalnom receptu, za pripremu se koristi kugla sladoleda od vanile i espreso. U zavisnosti od toga šta vi volite, možete odabrati i malo drugačije sastojke. Umesto vanile, isprobajte čokoladni sladoled ili straćatelu. Ako nemate aparat za espreso, možete koristiti nes ili crnu kafu. Ljubitelji cimeta po površini napitka mogu sipati i taj začin, a uz affogato se odlično slaže i čokoladni liker. S obzirom na to da je veoma kaloričan, ovaj napitak se, kako u Italiji, tako i u ostatku sveta, često konzumira umesto deserta. (Pročitaj: Omiljeni kolač kraljice Viktorije: Isprobajte originalni recept glavnog poslastičara Bakingemske palate (video))

Affogato možete napraviti i na ovaj način

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lois O’Shaughnessy (@candyandcocoa) on

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Instagram