Brzi slatkiš: Medene susam štanglice

by | jun 4, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 150 g šećera
– 80 ml meda
– 1 kašika vode
– 100 g susama
– 50 g kikirikija
– 1 vanil-šećer
– 20 g putera
– prstohvat soli
– ¼ kašičice sode bikarbone
– muskatni oraščić po ukusu
– ulje (za podmazivanje)

Priprema:
1. U šerpicu sipati šećer i med. Dodati prstohvat soli, muskatnog oraščića po ukusu i vodu.
2. Zagrevati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje dok se šećer ne otopi, a nakon toga još dva-tri minuta.
3. Potom dodati susam i sitno iseckan kikiriki, te kuvati uz neprekidno mešanje pet minuta ili dok ne dobije lepu karamel boju.
4. Skloniti s ringle, pa dodati puter, vanil-šećer i sodu bikarbonu.
5. Dobro promešati kako bi se svi sastojci sjedinili, a zatim izliti u pleh ili na tacnu obloženu papirom za pečenje i premazanu uljem.
6. Dok je još toplo, iseći nožem na štanglice, te ostaviti da se ohlade.

Tagovi: