Četiri razloga zašto je dobro da jedete grejp

by | februar 9, 2012

S obzirom na niske temperature i hladno lice zime zaboravite na dijete ili bilo kakvo nepotrebno iscrpljivanje organizma. Konzumirajte hranu koja će štiti telo i olakšati mu da se suoči s vremenskim uslovima. U tome će vam pomoći „rajski citrus“ odnosno grejp čije moći jačaju i čiste organizam.

1. Smiruje prehladu

Konzumiranje vitamina C verovatno neće sprečiti pojavu prehlade, ali će ubrzati njen prolazak te ublažiti simptome. U slučaju bolesti njegova preporučena dnevna doza je 400 do 500 mg. Jedan grejp osigurava čak 77 miligrama vitamina C.

2. Štiti srce

Grejp obiluje flavonidima. Među njima dominira hesperidin odgovoran za podsticanje dobrog kolesterola (HDL) i snižavanje lošeg holesterola (LDL) i triglicerida. Bogat je i vlaknima, naročito pektinom, neprobavljivim vlaknom topivim u vodi koje ometa apsorpciju masti. Na taj način smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te visokog pritiska.

3. Blagotvoran je za kožu

Crveni pigment u ružičastom grejpfrutu ukazuje na prisutnost likopena, antioksidansa koji pomaže telu da se suprotstavi starenju ćelija uzrokovanog štetnim slobodnim radikalima. Likopen umanjuje rizik pojave nekoliko oblika raka, poput raka creva, prostate i pluća.

4. Pomaže pri održavanju težine

Uprkos uvreženom mišljenju grejp ne topi naslage. Njegovom konzumiranjem nećete postati vitki ukoliko se ne pridržavate uravnoteženog režima ishrane, ali će zahvaljujući vlaknima i vodi biti odan saveznik zdravoj i redovnoj probavi.

Meso i sok grejpfruta mogu da smanje efektivnost nekih lekova (poput onih za snižavanje krvnog pritiska, regulaciju srčanog ritma, depresiju, teskobu, HIV…) stoga u slučaju njihovog uzimanja proverite sa svojim lekarom da li smete da ga konzumirate.

Tagovi: