Čokoladna torta sa višnjama

by | mart 31, 2013

Za kore:

  • 4 jajeta
  • 125 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • 2 kašike čokolade u prahu

Za fil:

  • 4 dl slatke pavlake
  • 200 g čokolade
  • 150 g mlevenih lešnika
  • 600 g višanja

Ostali sastojci:

  • 150 g lešnika
  • 3 dl slatke pavlake
  • 200 g piškota
  • 2 dl mleka

Priprema:

Kore:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti sneg od belanaca i smesu od žumanaca, dodati brašno, čokoladu u prahu, gustin i promešati.
4. U kalupu za tortu ispeći koru na 200 ºC. Ohlađenu koru poprečno preseći napola.

Fil:

1. Slatku pavlaku i čokoladu otopiti na pari. Kada se ohladi, umutiti mikserom u čvrst šlag, dodati lešnike i promešati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila i posuti polovinom višanja. Preko višanja poslagati piškote natopljene mlekom. Premazati ih preostalim filom, prekriti višnjama i preklopiti korom.
2. Gotovu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati seckanim lešnicima.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: