Da li znate šta je zdravo mršavljenje?

by | oktobar 18, 2015

Uz razne režime ishrane, dijete i mnogobrojne mogućnosti treninga, nije neobično ako zaboravimo šta je zapravo zdravo mršavljenje.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Sigurno ste čuli da se mnogi žale na razne dijete pomoću kojih prvo izgube, ali ubrzo povrate, pa čak i uvećaju nekadašnji obim, a slično ume da se dogodi i kada neko naprasno odluči da prestane da vežba…

Članak se nastavlja posle reklama

Da ne bi dolazilo do takvih stvari, prava mera je ključna. Naime, osobe koje mršave ravnomerno i postepeno imaju mnogo više uspeha u zadržavanju postignute težine.

Smatra se da je između 0,5 i jedan kilogram nedeljno najrealnija i najsigurnija cifra u procesu gubljenja kilaže. Naravno, da bismo smršali moramo da trošimo više kalorija nego što ih unosimo, pa stoga neke dijete jednostavno nisu efikasne, a pojedine mogu da dovedu i do zdravstvenih problema.

Da biste gubili između pola i jednog kilograma nedeljno dnevno bi trebalo da unosite između 2.500 i 3.000 kalorija na dan, s obzirom da je oko pola kilograma jednako 3.500 kalorija.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Voćna dijeta: 4 kilograma manje za samo nedelju dana

Kada dostignete željenu težinu, zdrava ishrana i umereno vežbanje, naravno, daju više šansi da je uspešno zadržite.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne morate da preterujete, dovoljno je da budete svesni u pogledu toga šta birate da jedete i da odvojite makar pola sata do sat vremena dnevno za neku fizičku aktivnost, taman to bilo i istezanje.

Zdravo mršavljenje podrazumeva dugoročne promene u svakodnevnim navikama, što se odnosi kako na ishranu, tako i na vežbanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko spadate među one osobe koje je teško naterati za trening kod kuće, počnite od malih stvari – šetnja ili tura brzog hoda za vreme pauze na poslu, stepenice umesto lifta i tome slično.

Uz regulisanu kilažu koja se ne menja često, osetićete i fenomenalne promene u vašem organimu, sve od kvalitetnijeg sna, preko više energije, do fantastičnog poboljšanja raspoloženja.

Članak se nastavlja posle reklama

Da ni ne govorimo o tome da čak i mali gubitak kilaže, ako je potreban, utiče na regulaciju krvnog pritiska, kao i nivoa holesterola i šećera u krvi.

Tagovi: