Deset zdravih i ukusnih namirnica za duži život

by | decembar 30, 2012

Neke od njih nas čuvaju od prehlada i virusa koji nam svakodnevno prete, neke smanjuju rizik od nastanka tumora, a neke štite srce. Svima im je zajedničko da su bogate vitaminima i drugim korisnim sastojcima, a ujedno su i veoma ukusne. 

1. Grožđe

Ovo voće prepuno je vitamina A, B, i C, kao i brojnih minerala zbog čega odlučno čuva našu kožu od štetnog UV zračenja i razvoja malignih tumora.

2. Pasulj

Pun je vlakana i složenih glicida, minerala i vitamina, zahvaljujući kojima pročišćava organe za varenje i sprečava nastanak raka debelog creva, a kod muškaraca i raka prostate.

3. Semenke lana

Izvor su omega-3 masnih kiselina, koji pomaže protiv nagomilavanja zubnog plaka, a odlične su i u borbi protiv štetnog holesterola.

4. Brokoli

Ova namirnica bogata je vitaminom B9, a pomaže u borbi protiv anemije, dok zahvaljujući antioksidansima bori se protiv ćelija raka. Najzdraviji je kada se jede sirov.

5. Jabuka

Jabuka nije bez razloga sinonim za zdravlje. Ona smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i astme. Kora jabuke sadrži mnogo više antioksidanasa nego meso jabuke, pa ne treba da je odstranjujete.

6. Đumbir

Koren đumbira pogodan je u borbi protiv sezonskih prehlada i gripa, a trudnicama će pomoći da umanje jutarnje mučnine.

7. Luk

Neizostavan sastojak mnogih jela sprečava rasplamsavanje jedne vrste bakterija u sistemu za varenje, a pored toga poboljšava cirkulaciju krvi održavajući krvne sudove.

8. Spanać

Zbog velike količine magnezijuma spanać održava tonus mišića i reguliše nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Odličan je u borbi protiv probavnih smetnji.

9. Kelj

Ukoliko redovno konzumirate kelj u ishrani, on će vam pomoći da vaše kosti ostanu zdrave i sprečiće nastanak raka prostate kod muškaraca.

10. Limun

Poznato je da je bogat vitaminom C pa je zato neizostavan deo ishrane tokom sezone gripa i prehlade. Pored toga, vrlo je koristno da ga konzumirate uz čaj i plodove mora, jer će njegova svojsta pomoći organizmu da lakše apsorbuje antioksidanse i gvožđe.

 Izvor: Dnevnik.hr

Tagovi: