Deus hleb: Zdrav i ukusan izbor sa niskim glikemijskim indeksom

by | mart 29, 2024
Deus hleb: Zdrav i ukusan izbor sa niskim glikemijskim indeksom

Kad već imate mogućnost izbora, birajte najbolje. A kada je o hlebu reč, Deus hleb se izdvaja od svih ostalih. Ukusan je, zdrav i postan. 

U svetu prepunom marketinških strategija i zbunjujućih informacija o zdravoj ishrani, pronalazak hleba koji je zaista zdrav i ukusan može biti kao traganje za iglom u plastu sena. Police supermarketu su preplavljene hlebom svih vrsta i oblika – od onih sa „sedam žitarica“ do „višezrnih“ opcija sa više semenki nego samih žitarica.

Međutim, iza sjajnih ambalaža i zvučnih slogana često se kriju rafinirano brašno, dodatni šećeri i konzervansi koji ni na koji način nisu zdravi. Ovo stvara ogromnu dilemu za potrošače koji žele da naprave dobar izbor, a da i dalje uživaju u ukusu svakodnevnih namirnica poput hleba.

Po čemu se Deus hleb izdvaja od svih ostalih

Tradicionalno, hleb se pravio od jednostavnih sastojaka poput integralnog žita, vode i kvasca. Međutim, industrijska proizvodnja i želja za produženjem roka trajanja i poboljšanjem ukusa doveli su do drastičnih promena u načinu na koji se pravi hleb danas. Rafinisano brašno, koje se brzo vari i izaziva skokove šećera u krvi, često zamjenjuje integralno.

Proizvođači dodaju šećer za poboljšanje ukusa i teksture, a konzervansi se koriste za produženje roka trajanja. Ove modifikacije mogu učiniti hleb privlačnijima kupcima na kratki rok, ali na duži rok mogu negativno uticati na zdravlje.

Pored toga, marketinški trikovi često zavaravaju potrošače. Reklamiranje da je hleb od integralnog brašna nužno ne znači da je hleb zdraviji od ostalih jer mnogi takvi hlebovi sadrže minimalne količine integralnog zrna, dok preostali deo čine rafinisano brašno i aditivi.

Takođe, prisustvo semenki na vrhu hleba ne znači automatski da je zdrav. Broj semenki može biti zanemarljiv u odnosu na ukupnu količinu hleba, a njihova nutritivna vrednost u toliko maloj količini neće imati efekta na zdravlje.

Deus hleb se izdvaja od ove gomile time što ne sadrži kvasac, šećer, ulja, brašno, niti emulgatore. Fokusira se na prirodne sastojke celog zrna i minimalno procesuiranje, čime stvara hleb koji je i hranjiv i ukusan. U nastavku ovog teksta zajedno ćemo proći kroz to šta Deus hleb čini posebnim i u kojoj meri se izdvaja od drugih hlebovima koji se reklamiraju kao zdravi.

Tajna DeuS hleba leži u njegovim sastojcima i procesu proizvodnje

Glavne karakteristike Deus hleba su:

 1. Sastojci iz integralnog zrna: Ovaj hleb se pravi isključivo od ovsa i žitarica celog zrna, eliminišući potrebu za brašnom, šećerom, emulgatorima i konzervansima. To ga čini idealnim izborom za one koji žele da izbegnu nezdrave dodatke i unose sveže, prirodne sastojke.
 2. Nizak glikemijski indeks: Za razliku od belog hleba, pirinča ili hleba od integralnog zrna koji imaju visok glikemijski indeks, Deus hleb ima nizak glikemijski indeks. To znači da ne izaziva nagle skokove šećera u krvi, već opskrbljuje telo stabilnom energijom tokom dužeg vremenskog perioda.
 3. Prirodni proces: Deus hleb se pravi posebnim postupkom koji proizvođač drži u tajnosti. Ovaj proces uključuje fermentaciju ili proklijavanje, što može dodatno poboljšati hranljivu vrednost ovsa.
 4. Duži rok trajanja: Iako bez dodataka, Deus hleb ima rok trajanja od 6 meseci, što ga čini praktičnim i pouzdanim izborom za svakodnenvu ishranu.

Najzdraviji hleb koji možete probati

Deus hleb bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Nudi brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući ovsu kao glavnom sastojku:

 • Visoko hranjiv: Deus hleb je bogat prirodan izvor magnezijuma, fosfora, mangana, gvožđa i proteina.
 • Snižava nivo holesterola: Beta-glukan vlakna u ovsu pomažu u snižavanju LDL („lošeg“) holesterola, što može doprineti boljem zdravlju srca. Zahvaljujći ovsu, Deus hleb sadrži skoro podjednake količine rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, dok vecina drugih žitarica sadrži isključivo nerastvorljiva vlakna.
 • Kontrola šećera u krvi: Nizak glikemijski indeks i vlakna beta-glukana u Deus hlebu pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi. To ga čini pogodnim izborom za dijabetičare i one koji žele da kontrolišu unos šećera.
 • Kontrola težine: Ovas je veoma zasitna hrana. Deus hleb može vam pomoći da se osećate sitijim duže, što može dovesti do smanjenog unosa kalorija i kontrole težine.
 • Druge zdravstvene prednosti: Ovas je povezan i sa zdravljem kože, smanjenim rizikom od dečije astme, i poboljšanom probavom.

Ukusa se ne treba odricati

Deus hleb je dostupan u više vrsta: klasični, sa suncokretom, sa čia i sa lanenim semenkama. Hleb ima hrskavu teksturu i jako je ukusan. Ovaj hleb čist je dokaz da zdrava ishrana ne mora biti bezukusna.

Deus hleb nudi jedinstvenu kombinaciju zdravlja i ukusa. Njegov fokus na prirodne sastojke celog zrna, nizak glikemijski indeks i bogat nutritivni sastav od ovsa čine ga zdravim izborom za ljude koji vode računa o svom zdravlju.  Istovremeno, Deus hleb obećava ukusan i zadovoljavajući gurmanski užitak.

Šta Deus hleb razlikuje od drugih zdravih hlebova

Dok su integralni hlebovi generalno zdravi izbor, Deus hleb nudi neke potencijalne prednosti:

 • Niži glikemijski indeks: Deus hleb ima niži glikemijski indeks od mnogih integralnih hlebova napravljenih od pirinčanog brašna ili pšenice.
 • Manje sastojaka: Deus hleb sadrži samo ovas i žitarice celog zrna, eliminišući potencijalne alergene i aditive koji se mogu naći u integralnim hlebovima sa više sastojaka.
 • Duži rok trajanja: Deus hleb ima duži rok trajanja od mnogih integralnih hlebova koji često brzo plesnive ili postaju suvi.

Međutim, važno je napomenuti da integralni hlebovi i dalje mogu biti zdrava opcija, a izbor između Deus hleba i integralnog hleba zavisi od individualnih preferencija i prehrambenih potreba.

Naučne studije i preporuke

Deus hleb se oslanja na naučnu bazu istraživanja o ovsu i njegovim zdravstvenim prednostima. Hleb je testiran i preporučen od Farmaceutskog fakulteta u Beogradu za osobe koje boluju od dijabetesa. Proizvođači Deus hleba aktivno su učestvovali, pod patronatom Instituta Dr Josif Pančič u projektu „Tehnološko unapređenje hrane kao preventiva u lečenju kardiovaskularnih bolesti“

Deus hleb može biti koristan dodatak zdravoj ishrani. Međutim, za potpunije informacije o proizvodu i njegovim prednostima za vaše individualno zdravlje, preporučuje se kontakt sa proizvođačem ili nutricionistom.