Dijeta bez ugljenih hidrata: Šta se događa sa našim telom kada prestanemo da jedemo šećere?

by | septembar 3, 2022
dijeta bez ugljenih hidrata

Dijeta bez ugljenih hidrata poznata je kao efikasna strategija za mršavljenje. Ali, koliko su one  zdrave? Evo šta se događa sa vašim telom kada prestanete da jedete šećere

Sa porastom popularnosti keto i Atkinsonove dijete, opšte je prihvaćena ideja da zdravlju i blagostanju vodi samo ishrana sa malim ili nikakvim unosom prostih šećera.  Međutim, lekari upozoravaju da svaka drastična promena ishrane, a naročito potpuno izbacivanje jedne vrste namirnica, neminovno ostavlja posledice na zdravlje. Zbog toga, ako planirate oštre rezove, konsultujte nutricionistu ili ličnog lekara.

Nekoliko studija pokazuje da dijete sa malo ugljenih hidrata imaju bolje rezultate od onih u kojima se iz ishrane izbacuju masti. Ali, brzina skidanja kilograma nije jedino što treba uzimate u obzir kada birate dijetu. Mnogo je važnija dugoročna delotvornost i uticaj na opšte zdravlje.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Dijeta bez ugljenih hidrata: Kako ona uopšte funkcioniše?

 

Ovakve dijete počivaju na ideji da manji unos ugljenih hidrata odmah znači smanjenje nivoa glukoze u krvi i insulina, a to opet ima za posledicu da skladištimo daleko manje masti u svom ogranizmu. Manje uskladištenih masti znači manje sala. Ali, da li je sve baš tako idealno?

Članak se nastavlja posle reklama

 

Šta se dešava sa našim telom nakon što izbacimo ugljene hidrate?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Prvo što će se dogoditi jeste da osećate neverovatnu žudnju za slatkišima, jaču nego ikad.

Nakon toga, potpuno isključivanje ugljenih hidrata može dovesti do umora, slabosti, vrtoglavice, glavobolje, razdražljivosti i mučnine koja može trajati nekoliko dana ili čak nedelja.

Članak se nastavlja posle reklama

Čak i ako nemate ovako izražene simptome, gotovo je izvesno da će vam pažnja biti slabija i da ćete osećati daleko manje energije. Zašto? Ugljeni hidrati su direktan izvor energije za rad nervnog sistema i čim ga sasečete, naš mozak počne da pati.

Ova stanja mogu da traju 1o do 14 dana.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Ulazak u ketozu

 

Ako potpuno isključite ugljene hidrate, vaše telo će na kraju preći u stanje ketoze. Šta to znači? To je stanje u kome telo, umesto ugljenih hidrata, počne da sagoreva sopstvene masnoće kako bi obezbedilo energiju. To će dovesti do mršavljenja, ali i promenjene hemije organizma: u krvi će početi  da se oslobađaju malo fragmenti ugljenika koji se nazivaju ketoni.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Upozorenje: Prvi kilogrami koje izgubite nisu masnoće

Tokom keto dijete, doživećete nagli gubitak težine već posle nekoliko dana. Ipak, rano je za radovanje jer – vaš organizam još uvek nije odbacio masnoće, već vodu. Tek nakon 10 do 14 dana, kada vaga pokaže minus, znaćete da je to  – to.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šta predlažu nutricionisti?

 

Nutricionisti predlažu da, umesto da potpuno izbacite ugljene hidrate, počnete da vodite računa o tipu UH koje jedete. Prerađeni ugljeni hidrati, kompleksni šećeri, testenine… te stvari treba izbegavati. Sa druge strane, vlakna su dobrodošla.

Dobra vest je da možete da jedete mnogo ukusne hrane ako izaberete ishranu bogatu vlaknima i sa niskim unosom ugljenih hidrata. Mršavićete, a osećaćete se dobro. Pošto se vlakna ne vare, niti apsorbuju, ona zapravo zauzimaju prostor u vašem crevu, dajući vam osećaj sitosti uz gotovo nikakav stvarni unos kalorija. Dnevna preporuka vlakana za žene iznosi 25 grama.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, dobra ideja je da se opredelite za ishranu baziranu na povrću. Povrće će vas, pored toga što će vas učiniti sitim, učiniti i zdravim: ono je antikancerogeno, poboljšava imunitet i kardiovaskularno zdravlje.

Dakle, da  zaključimo: dajte prioritet zdravoj ishrani koja sadrži ugljene hidrate, ali one koji nisu prošli kroz proces rafinisanja. Integralne žitarice, voće, povrće, proteini i masti, hranljiva hrana bogata vlaknima učiniće da se osećate sito i pružiće niz zdravstvenih prednosti.

dolgachov/gettyimagesplus