Gorica Nešović: Kako se hranim

Poznata po svom neraskidivom odnosu s hranom koji je demonstrirala i pred kamerama, radijska voditeljka otkriva kako je ishranu prilagodila da radi u korist njenog zdravlja.

by | jun 2, 2021

Iako je neretko kuvala gostujući u TV emisijama, Gorica Nešović je svoju ljubav prema hrani pak morala da prilagodi svom zdravstvenom stanju, ali ističe da i u takvim okolnostima izbor nije mali.

Otkako joj je pre nekoliko godina dijagnostikovan dijabetes, iz korena je promenila navike u ishrani, a danas sa zadovoljstvom govori o svojoj disciplini na tom polju, kojom se vodi na svakodnevnom nivou.

KAKO VAŠA ISHRANA IZGLEDA DANAS?

Nažalost, čoveka mora da „udari neki problem” da bi uveo red u svakodnevni jelovnik, a to je trebalo da smo naučili još u osnovnoj školi. Ono što je dobro jeste to da mi je ishrana, što bi rekli nutricionisti, izbalansirana, da u njoj ima svega dovoljno i da mi sve to prija. Kao malo dete kad o njegovom zdravlju svi brinu – imam tri obroka i dve male užine. Ljudi često negoduju kako je takav sistem ishrane prekomplikovan, pravdaju se da ne mogu da se organizuju, ali to su samo izgovori.

Članak se nastavlja posle reklama
ŠTA SMETE, A ŠTA NE SMETE, DA JEDETE?

Ne smem da jedem namirnice koje sadrže beli šećer – kolače, slatkiše, beli hleb, bilo šta od
belog brašna, sušeno voće, svinjsko meso, suhomesnate proizvode, sve što je masno… Ali smem mnogo toga drugog: zeleno povrće, sve što je iz porodice kupusa, boraniju, sočivo, pasulj, piletinu, ćuretinu, ribu, teletinu, mlečne proizvode, jaja. (Pročitajte i… Nina Lazić: Kako se hranim?)

IZ ČEGA SE KONKRETNO SASTOJE VAŠI OBROCI – DORUČAK, RUČAK I VEČERA?

Doručak: jedno kuvano jaje, nekoliko listova pilećih prsa,
parče sira, šoljica jogurta i parče raženog hleba, ili ovsene pahuljice s rendanom
jabukom, malo cimeta i malo seckanih oraha pa preliveno jogurtom. Ima dosta kombinacija.
Ručak: Malo parče piletine ili teletine, neko dinstano povrće, dosta salate i parče raženog hleba.
Večera: najviše volim brokoli s belim lukom i malo belog domaćeg sira. Za užinu
obično jedem voće.

KOLIKO ČESTO OBILAZITE PIJACU I DA LI KUPUJETE ORGANSKE NAMIRNICE?

Bitno mi je da znam prodavca na pijaci, u stvari – važno je da je on i proizvođač. Već godinama kupujem od ljudi iz istog kruga. Što bi rekla jedan među njima: „Sine,
to je iz moje bašte. Kako meni – tako i tebi”.

Članak se nastavlja posle reklama
PRE NEGO ŠTO STE OTKRILI ZDRAVSTVENI PROBLEM, TRUDILI STE SE DA SMRŠATE RAZNIM DIJETAMA. ŠTA JE DALO REZULTATA U GUBLJENJU KILOGRAMA?

Rezultate daju upornost i disciplina. Ne može se očekivati da se za mesec dana preoblikujemo. Nije stvar u tome da se u određenom vremenskom periodu sprovodi dijeta, već da se promeni način celokupneishrane i uvede red, a to nije nešto privremeno – to mora biti trajno.

NEDOSTAJE LI VAM MESO I KAKO GA NADOMEŠĆUJETE?

Meso jedem u jako malim količinama, a neophodne proteine dodaju mi mlečni proizvodi i žitarice, koje se pritom lakše vare. Uostalom, nikad preterano nisam ni volela meso.

Članak se nastavlja posle reklama

KOJI ZAČINI SU OBAVEZNI U VAŠOJ KUHINJI I KOJE OD NJIH SMATRATE NAJDRAGOCENIJIM ZA ZDRAVLJE?

Kurkuma i majčina dušica su obavezni, a ostali zavise od toga šta se sprema. Volim i kumin, kari, bosiljak, ruzmarin… Moj sin ponekad čak preteruje sa začinima, naročito indijskim,
pa nam je kuća nebrojeno puta mirisala na indijski restoran ako bi on spremao hranu. A i tu treba naći balans.

Članak se nastavlja posle reklama

Razgovarala: Nadežda Jokić

lepotaizdravlje.rsMIRKO TABAŠEVIĆ ZA HELLO! MAGAZIN