9 grešaka prilikom odmrzavanja mesa koje su opasne po zdravlje

by | oktobar 6, 2023
9 grešaka prilikom odmrzavanja mesa koje su opasne po zdravlje; odmrznuto meso

Mnogi saveti koje smo čuli vezano za odmrzavanje mesa zapravo su pogrešni i potencijalno opasni po zdravlje. Obratite pažnju na sledećih 9 grešaka prilikom odmrzavanja mesa.

U zavisnosti od procenta proteina u mesnom proizvodu, biće vam potrebno različito vreme da ga potpuno odmrznete. Sigurno ste bar jednom pokušali da ubrzate proces koristeći poznate metode: potapanje mesa u toplu vodu ili ekspresno odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici. Čak i ako žurite da pripremite jelo, nemojte zanemariti svoje zdravlje: opasne bakterije mogu ući u vaše telo iz nepravilno odmrznutog mesa. A trovanje hranom je vrlo opasno…

Medifem®

Izbegnite sledećih 9 grešaka prilikom odmrzavanja mesa i njegove pripreme za jelo

1. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi

Ostavljanjem zamrznutog mesa na stolu da se polako odmrzne na sobnoj temperaturi, rizikujete da se u njemu razvije opasna bakterija klostridija. Danas se ove bakterije smatraju jednim od najčešćih uzroka trovanja hranom. Umesto da ostavite meso da se odmrzava na sobnoj temperaturi, premestite ga iz zamrzivača u frižider. Da, ova metoda je sporija, ali je bezbedna.

2. Vruća voda

Kada voda na temperaturi iznad 40° dođe u kontakt sa smrznutim mesom, to uzrokuje uranjanje proteina u takozvanu „zonu opasnosti“. Proizvodi koji se nalaze u ovoj zoni postaju najbolje okruženje za rast i reprodukciju bakterija. Pokušajte da potopite meso u hladnu vodu. Ovo će ga garantovano omekšati bez dovođenja na opasnu temperaturu.

3. Bez odmrzavanja

Ponekad, zbog nedostatka vremena, delimično odmrznuto meso stavite u tiganj da se prži. Naravno, na vrućoj površini meso će se brzo zagrejati. Međutim, ovo ne samo da će povećati broj opasnih bakterija unutra, već će i izgubiti ukus. A verovatno ćete primetiti i da se tekstura mesa promenila, ali ne nabolje.

4. Pranje mesa

Obično je meso koje kupite već prošlo kroz dovoljno koraka čišćenja. Ako odlučite da meso isperete pod tekućom vodom, morate biti spremni na to da će neverovatna količina opasnih bakterija završiti na lavabou, slavini, sunđeru za pranje sudova koji ćete koristiti u budućnosti.

5. Ponovno zamrzavanje

Ako ste koristili vrelu vodu ili mikrotalasnu za odmrzavanje mesa, njegovo ponovno zamrzavanje uopšte nije dobra ideja. Rizik da su proteini već ušli u „opasnu zonu“ je previsok. Nakon odmrzavanja mesa u frižideru, nemate više od tri dana da vratite proizvod u zamrzivač bez rizika da u njega uđu bakterije.

6. Nepravilno skladištenje

Originalno pakovanje mesa često propušta vazduh, što dovodi do kvarenja proteina. Da ne biste slučajno pokvarili meso čak i u fazi smrzavanja, potrebno je da koristite zgodnu vreću sa patentnim zatvaračem, koja će takođe sprečiti da sok od mesa iscuri. Druga opcija je da se čuva u specijalnom papiru za zamrzavanje.

7. Prljave ruke

Prema USDA studiji o bezbednosti zamrznute hrane, oko 97% učesnika nije opralo ruke pre odmrzavanja hrane, a 95% ispitanika nije opralo ruke kako treba. Rukovanje zamrznutim mesnim proizvodima zahteva pažljiviju higijenu ruku nego što ste mislili.

Preporučuje se da operete ruke pre i posle rukovanja smrznutom i odmrznutom hranom. Kada odmrznete meso, dobro operite svo posuđe i alate koje ste koristili za njegovu obradu.

8. Slaba temperatura

Presporim zagrevanjem mesa (kao što neki recepti preporučuju) stvara se povoljno okruženje za rast opasnih bakterija. Pre upotrebe sirovog mesa u bilo kom receptu, uverite se da je potpuno odmrznuto.

9. Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici

Pribegavajte ovoj metodi samo u najekstremnijim slučajevima. Mikrotalasne pećnice imaju opciju odmrzavanja mesa, ali u ovom slučaju proteini će se neravnomerno zagrevati – a to opet može dovesti do rasta štetnih bakterija.

Medifem®

Qwart/gettyimages.com