Greške u pripremi hrane: 11 navika kojima unosite bakterije u organizam

by | januar 28, 2016

Od pranja do seckanja! Ove greške nikako ne biste smeli da pravite…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama
Za pripremu sirovog i kuvanog ili pečenog mesa uvek moraju da se upotrebljavaju različiti tanjiri ili činije.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Navike koje nam se čine bezazlenim, a utiču na gojaznost!

Razlog tome je što bakterije iz sirovog mesa mogu da pređu na kuvano. Jednako vredi i za morske plodove ili živinu.

2. Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči
Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smeli da odmrzavate na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice jeste u frižideru, činiji s hladnom vodom ili u mikrotalasnoj pećnici.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Rok trajanja: Kada namirnice postaju opasne za jelo?

3. Pranje mesa
Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskoj sudoperi nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoperu i okolne kuhinjske površine.

Članak se nastavlja posle reklama

Koje su još najčešće greške prilikom pripreme hrane pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

4. Hlađenje hrane pre odlaganja
Mnogi su uvereni da je hranu pre odlaganja u frižider najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi, zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu da se razviju kroz dva sata osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider. Ipak, tek skuvana, vruća hrana ne sme da se stavi u frižider, jer otpuštajući toplotu smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu.

Pročitajte i… Sokovi su prošlost: Holivud “luduje” za supama koje tope kilograme

Članak se nastavlja posle reklama

5. Jela koji sadrže sirova jaja
Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu da imaju salmonelu ili druge štetne bakterije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Mariniranje na kuhinjskoj radnoj površini
Mariniranje na kuhinjskoj površini jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na istoj. Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, zato mariniranu hranu obavezno odložite u frižider.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… 5 namirnica za kasne sate uz koje ćete sigurno smršati

7. Korišćenje marinade kao sosa
Iako se činiti ekonomično koristiti marinadu kao sos, treba imati na umu da bakterije iz sirovog mesa mogu da zaraze vašu hranu. Marinadu možete iskoristi ako je dovedete do vrenja pre konzumiranja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

8. Nedovoljno termički obrađeno meso
Dok niko ne želi da mu se servira previše suvo meso, nedovoljno pečeno ili kuvano meso u sebi može da, još uvek, sadrži opasne bakterije. „Krvavi biftek“ ne nalazi se na popisu zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuvano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

Pročitajte i… Sok za kojim luduje Holivud: Topi kilograme i jača imunitet

9. Nepranje ruku
Važnost pranja ruku već je dobro poznata mera opreza. Ipak mnogi je zbog žurbe izostave ili je ne praktikuju ispravno. Ruke perite sa sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

10. Probanje hrane da bi se utvrdila njena ispravnost
Ako ste među onima koji probaju mleko kako bi se uverili da li je istekao rok trajanja, možda bolje da odustanete. Iako u slučaju mleka možete da dobijete zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može da uzrokuje ozbiljne posledice.

Pročitajte i… Jednostavan trik za vitku liniju bez odricanja

11. Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za sečenje
Čak i ako planirate da ogulite voće ili povrće pre upotrebe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi s voća mogu da se premeste na radne površine i zaraze delove isečenog voća ili povrća.

Tagovi: