Heljda i kefir: Idealan doručak za one koji žele da smršaju

by | oktobar 12, 2022
heljda i kefir

Kaša od heljde i kefira je idealan doručak za one koji žele da smršaju, a evo kako se pravi

Na ovakvoj ishrani nećete morati da gladujete, jer je ukusna heljda vrlo hranljiva. Ali, trebalo bi da jedete kašu za doručak svakog dana, pa vam možda i neće biti jako zabavno. Ukoliko vam bude teško da izdržite, dopunite jelovnik jelima na bazi bilja.

 

Heljda i kefir: Kakva je korist od ovih namirnica?

 

Heljda sadrži lako svarljive proteine i kompleksne ugljene hidrate. U njoj praktično nema masti. Visok sadržaj vlakana je koristan za probavni sistem i omogućava kontrolu apetita. Heljda takođe sadrži mnogo vitamina i minerala.

Kefir je koristan fermentisani mlečni proizvod. Bakterije koje se nalaze u njemu poboljšavaju funkcionisanje digestivnog trakta i snabdevaju telo vitaminima i mineralima.

Uprkos prehrambenim benefitima ova dva proizvoda, ovakve dijete smete da se pridržavate najduže sedam dana. U suprotnom, preti opasnost da izgubite neke značajne vitamine ili minerale. Nakon 2-3 meseca, treba ponoviti kefir-heljdinu dijetu.

 

Kaša od kefira i heljde: recept

 

Recept za heljdu sa vodom. Isperite čašu žitarica i prelijte sa 350 ml ključale vode. Zamotajte posudu i ostavite preko noći. Ujutro će biti spremne za upotrebu.

Recept za heljdu sa kefirom. Odnos žitarica i kefira je jedan prema tri. Sipajte kefir preko heljde i ostavite na hladno mesto preko noći.

Napomena: Ako imate bilo kakve probleme sa jetrom ili sa probavnim sistemom, nije proeporučljivo da pokušavate ovu dijetu. U ostalim slučajevima, ovakva ishrana je korisna:  poboljšava stanje kože i kose, krvni pritisak i nivo holesterola se spuštaju.

 

Dijeta sa heljdom i kefirom

 

Na društvenim mrežama je postala hit dijeta koja je skoncentrisana isključivo na heljdu i kefir. Trebalo bi da organizujete obroke pet puta dnevno, a najmanje dva puta to treba da bude kaša od heljde i kefira. Ostali obroci mogu biti:

salata od povrća u maslinovom ulju;

sos od jabuke;

kuvano meso.

Drugi način držanja dijete je da svake nedelje po jedan dan provedete na postu ograničenom isključivo na heljdu i kefir.

Navodno, ovakvom dijetom se mršavi tempom od 3 do 4 kilograma za nedelju dana.

I dok je kaša od heljde i kefira za doručak idealan način da smanjite kalorije i popravite svoje zdravlje, nutricionisti upozoravaju da bi trebalo izbegavati bilo koju dijetu koja je  bazirana na uvek istim namirnicama, jer to može da poremeti ravnotežu organizma.  Najsigurniji i najefikasniji gubitak težine je uravnotežena ishrana sa kalorijskim deficitom, koji se izračunava na osnovu vaših podataka (visina, težina, pol, godine, fizička aktivnost). Dodajte vežbe. Rezultat će biti isti kao na striktnim dijetama, ali ćete biti zdraviji,

 

.

minadezdha/gettyimagesplus

Tagovi: