Hrana koja pogoršava pamćenje: Izbegavajte ove 4 namirnice!

by | 2 novembra, 2022
Hrana koja pogoršava pamćenje

Ovo je hrana koja pogoršava pamćenje, a koju skoro pa svakodnevno konzumiramo!

Mnogi u današnjem svetu strahuju od demencije i Alchajmerove bolesti, ali postoje brojni dokazi da će se njihov teret samo povećati u narednim decenijama. Na to, između ostalog, utiče i način života savremenog čoveka, pa čak i ono što jede. Istraživanja su otkrila koja hrana može da naruši kognitivne funkcije, a mnoge od njih su uključene u svakodnevnu ishranu mnogih ljudi. Četiri kategorije namirnica mogu doprineti zaista brzom padu kognitivnih sposobnosti, što znači da je zaista važno da se upoznate sa ovom listom. Delimo to sa vama.

Hrana koja pogoršava pamćenje

Kokice

Ispostavilo se da je jedna od najopasnijih namirnica tipična filmska užina koju mnogi od nas kuvaju u mikrotalasnoj pećnici. Kokice se smatraju posebno štetnim jer sadrže diacetil, hemikaliju koja povećava stvaranje amiloidnih plakova u mozgu. Opasnost od diacetila otkrivena je u studiji iz 2012. godine, koja je pokazala da daktil može povećati štetne efekte akumulacije proteina. Rezultati su takođe pokazali da ovo jedinjenje doprinosi respiratornim i plućnim oboljenjima.

Topljeni sir

Istraživači koji se fokusiraju na ulogu ishrane u savremenom životu došli su do zaključka da prerađeni mlečni proizvodi posebno oštećuju kognitivne funkcije, jer doprinose stvaranju štetnog plaka u mozgu. Nedavne studije su pokazale da prerađena hrana ne samo da doprinosi kognitivnom padu, već i značajno ubrzava proces propadanja mozga. Štetni efekti mogu biti primetni za samo četiri nedelje. Među najopasnijim su bili neki mlečni proizvodi koji mogu doprineti stvaranju štetnog plaka, poput topljenog sira.

Hrana koja pogoršava pamćenje- Brašno

Opasni su ne samo kolači i beli hleb, već i testenine. Svi oni mogu izazvati zapaljenje u telu – jedan od znakova neurodegenerativnih bolesti. U prisustvu Alchajmerove bolesti i demencije, zapaljenje doprinosi stvaranju plakova u mozgu, što dovodi do spore degeneracije kognitivnih funkcija. Bolje je zameniti proizvode od belog brašna proizvodima od celog zrna.

Druga “bela hrana”

Podjednako štetnim smatraju se ne samo špageti, krekeri i kolači, već i beli pirinač. Njegova upotreba takođe povećava rizik od plakova u mozgu. Beli pirinač je bolje zameniti crvenim ili intergalnim. Kao prilog možete poslužiti i pasulj i druge mahunarke, koji najpovoljnije deluju na mozak.

A koju hranu konzumirati za zdravlje mozga?

Poznato je da su dijete koje se fokusiraju na omega-3 masne kiseline optimalne za održavanje zdravlja mozga. Nedavna studija objavljena u časopisu “Brain Behavior and Immunity” potvrđuje da ovi nutrijenti mogu da se suprotstave upalnim efektima prerađene hrane.

Optimalna ishrana treba da uključuje orašaste plodove, masnu ribu, maslinovo ulje i dovoljno zelenila. Redovna upotreba ovih namirnica može sprečiti stvaranje ekstracelularnih plakova proteina povezanih sa neurodegeneracijom i pogrešnom raspodelom supstanci koje utiču na kogniciju.

Jednako je važno i dalje održavati mentalnu i fizičku aktivnost, kontrolisati holesterol i krvni pritisak, prestati sa pušenjem i prekomernom konzumacijom alkohola, te održavati dobro raspoloženje.

Lepota i zdravlje Element5 Digital via Unsplash