Pitali ste nutricionistkinju: Imam problem s aknama i bubuljicama. Treba li da korigujem ishranu?

by | oktobar 27, 2021
Marija Đurković
Ishrana protiv bubuljica? Možemo li promenom prehrambenih navika uticati na to da nam koža postane čistija? Ovo je pitanje koje ste uputili nutricionistkinji Mariji Đurković. U nastavku pročitajte njen odgovor.

Jedan od najčešćih problema kod tinejdžera, ali često i kod odraslih osoba jesu bubuljice i akne. Osobe se obraćaju dermatologu, a dermatolog uvek postavlja pitanje: „Kako se hranite“?

Naša koža govori mnogo više o našem načinu života nego što možemo i da zamislimo.

U borbi protiv bubuljica potrebno je pronaći uzrok – da li je to zbog ishrane, neadekvatne nege kože lica, hormonski ili iz nekog drugog razloga.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta podrazumeva ishrana protiv akni i bubuljica

Ishrana protiv akni i bubuljica podrazumeva redukovanje određenih namirnica iz ishrane i povećanje unosa različitih vitamina i minerala koji pomažu smanjenju masnoće kože i sprečavaju nastanak akni i bubuljica. Potrebno je smanjiti unos začinjene, pohovane i masne hrane, zatim prevelik unos trans masti i industrijskih slatkiša. Ne preporučuje se unos – majoneza, kečapa, raznih grickalica, brze i masne hrana, peciva iz pekare, gaziranih pića…

Hrana koja se preporučuje

Voće i povrće – sve 🙂

Integralne žitarice: Pirinač, heljda, ovas, ječam, raž, kinoa, proso, ovsene pahuljice.

Članak se nastavlja posle reklama

Meso – nemasna mesa: Piletina, ćuretina, zatim junetina. Preporučljiv je unos jaja, ribe i morskih plodova. Preporučuje se unos hladnoceđenog maslinovog ulja, orašastih plodova, semenki.

Mlečni proizvodi: Mlečni proizvodi često prave problem, ali je veoma bitno pristupati individualno i selektivno smanjivanju/izbacivanju ove grupe namirnica i najbolje uz stručnu pomoć nutricioniste.

Članak se nastavlja posle reklama

Pića: Voda, čaj, limunada, sveže ceđeni sokovi.

Bitno je biti uporan, kombinovati ishranu sa adekvatnom negom, što kod kuće, što kod dermatologa.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pročitajte i… Kako nastaju akne kod odraslih: uzroci, okidači + rešenje!

via Marija Đurković