Jagnjetina na provansalski način

by | april 15, 2015

jagnjetina

Potrebno je (za 6 osoba):
– 2 kg jagnjeće plećke, 300 g slanine, 2 kašičice soli, biber po ukusu, kašičica aleve paprike, pola glavice celera, 2 paradajza, 4 čena belog luka, 4 krompira, 4 šargarepe, 2 glavice crnog luka, šaka kapra, 0,5 dl crvenog vina, 1 litar bujona, pakovanje royal-mix povrća, kašičica provansalske mešavine začina.

Priprema:
– Najpre uključite rernu na 200 °C da se greje.
– Jagnjetinu posolite, začinite svim začinima i ostavite sa strane.
– Nakon toga, izrendajte povrće, paradajz isecite na kriške, a crni luk na osmine.
– Slaninu isecite na kocke, a zatim je propržite u tiganju. Kapar operite i ocedite.
– U dobro nauljen pekač ređajte meso, zatim slaninu, a na kraju i povrće.
– Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal.
– Potom nalijte crveno vino, bujon i masnoću od slanine iz tiganja u kome je pržena.
– Poklopite pekač pa kuvajte u rerni na temperaturi od 200 °C oko pola sata, a zatim snizite temperaturu na 150 °C i ostavite da se kuva još oko dva sata.
– Servirajte toplo.

Recept: Nenad Gladić, Lepi Brka
Foto: Shutterstock

Tagovi: