Jagnjetina sa povrćem by 24Kitchen

by | jun 3, 2013

Jagnjetina sa povrcem

Za meso:

  • 400 g jagnjetine
  • 1/2 veze majčine dušice
  • so i bibar
  • 1/2 kašičice maslaca

Za sos:

  • 2 kašike kapra
  • 20 crnih maslina
  • 8 kašika bučinog ulja
  • 4 kašika balzamiko sirćeta

Za povrća:

  • 20 zelenih špargli
  • 200 g spanaća
  • 100 ml buljona od mesa
  • 1 kašika maslaca

Način pripreme:

1. Uzmite kvalitetan komad jagnjetine. Nakon ste ga izvadite iz frižidera, ostavite ga 15 minuta na sobnoj temperaturi. Napravite lagane dijagonalne proreze u oba pravca preko sloja masneće po mesu. Sitno iseckajte listiće majčine dušice. Pospite majčinem dušicom meso preko proreza i dobro utrljajte. Ostavite meso neko vreme da odstoji.
2. Zagrejte tiganj i rastopite malo maslaca u njemu. Posolite meso, pobiberite i stavite ga u tiganj sa masnijom stranom na dole. Pržite meso tako što ćete ga stalno okretati, sve dok ne dobije zlatkastu braon boju sa obe strane. Zatim meso stavite u plitak pleh u prethedno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, oko 8 minuta. Kada je meso gotevo, možete jednostavno
proveriti pritiskanjem prsta ili termometrom – temperatura u unutrašnjosti mesa treba da bude 48 stepeni. Meso iznutra treba da ima roze boju. Naken pečenja, uvijte meso u aluminijumsku foliju oko 5 do 10 min.
3. Isecite 2-4 cm od kraja špargli i oljuštite ih u ljuštilici za povrće. Ubacite ih u ključalu posoljenu vodu na oko 1,5-2 minuta. Odmah zatim ih prebacite u činiju sa ledeno hladnom vodom na 20 sekundi. Izvadite ih na kuhinjski ubrus da se ocede. Isecite špargle po dijagonali.
4. U tiganj stavite ostatak maslaca. Ubacite oprani spanać i energično mešajte dok se ne skupi. Onda ga ocedite.
5. U činiji pomešajte bučino ulje i sirće. Dodajte kapar i krupne iseckane masline. Lagane promešajte.
6. Prelijte glazurom pre nego što servirate jelo. U šerpi zagrejte buljon (najbolje bi bilo onaj koji ste sami spremili, možete ga čuvati u posudi za led u zamrzivaču i, kada je neophodno, iskoristiti po nekoliko kockica) i ubacite kockicu maslaca. Promešajte. Dodajte špargle pa mešajte dok ne upiju tečnost.
7. Isecite meso na medaljone debljine oko 1,5 cm.
8. Pe sredini plitke činije sipajte spanać u obliku linije. Preko njega stavite špargle. Peređajte uspravno tri medaljona, sa razmakom od po 2 cm. Svaki medaljon prelijte sa malo sosa od maslina.

Savet za vino: Najviše odgovara špansko vino, čuvano u hrastovim bačvama i s ukusom bilja, na primer iz regije Kalatajud, gde se grožđe bere kada je pun mesec.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Tagovi: