Kako nadoknaditi kolagen: Jedite paprike i paradajz

Ne morate da kupujete pilule ili prah. Jednostavno jedite ovu hranu za mlađu kožu, jaču kosu i zdravije zglobove

by | 27 marta, 2023
kako nadoknaditi kolagen

Ako se pitate kako nadoknaditi kolagen, umesto u apoteku, svratite na pijacu. A šta je to kolagen? Reč je o najzastupljenijem strukturnom proteinu u telu, koji se nalazi u koži i drugim vezivnim tkivima. Naše telo prirodno proizvodi kolagen, ali proizvodnja opada kako starimo. Smanjenje kolagena može rezultirati gubitkom elastičnosti i strukture u celom telu (naglašene bore i opuštena koža).

Kako nadoknaditi kolagen: Pilule ili hrana – šta je bolje?

Neki stručnjaci sumnjaju da je uzimanje suplemenata najbolji način za održavanje zaliha kolagena. Umesto toga, dobro izbalansirana ishrana bogata nemasnim proteinima, zdravim mastima, voćem i povrćem ima sve ključne hranljive materije za sintezu kolagena koje su vam potrebne. Štaviše, zdrava hrana sadrži niz hranljivih sastojaka koji često rade u tandemu kako bi podstakli proizvodnju kolagena i zaštitili ga od razgradnje usled oštećenja životne sredine. Sledeće namirnice održaće kožu gipkom i ojačati kosti, zglobove, kosu i nokte.

1. Crvena paprika

Riznica su vitamina C koji je ključan za sintezu kolagena. Ako ne unosite dovoljno vog vitamina, telo ne može tako efikasno da proizvodi kolagen. Samo pola šolje iseckane sirove crvene paprike obezbeđuje 158% dnevne doze vitamina C  (95 mg po porciji). Drugi dobri izvori vitamina C su grejpfrut, kivi, zelena paprika, brokoli, jagode i pomorandže.

2. Paradajz

Zahvaljujući antioksidansu likopenu, paradajz može pomoći u zaštiti zaliha kolagena od oksidativnog oštećenja. Jedan od načina na koji gubimo kolagen kako starimo, osim što ga proizvodimo manje, je oštećenje od zagađivača i ultraljubičastog zračenja. Ovo oštećenje ubrzava razgradnju kolagena, a na put će im stati likopen. Likopen se takođe nalazi u drugom crvenom i narandžastom povrću, kao što su lubenica i crveni grejpfrut.

povećajte kolagen pomoću paradajza

3. Slatki krompir

Ako pojedete samo jedan pečeni slatki krompir dnevno, unećete šest puta veću dozu vitamina A od preporučene i nahraniti kožu i zglobove. Ovaj vitamin takođe podstiče proizvodnju kolagena. Osim toga, podržava rast ćelija i igra ključnu ulogu u normalnom formiranju i očuvanju telesnih organa. Pored slatkog krompira, vitamin A se nalazi u šargarepi, dinji, mangu i kajsijama.

4. Jaja

Samo napred: pojeditee celo jaje. Žumanca su bogata holinom koji se pretvara u glicin – jednu od aminokiselina uključenih u proizvodnju kolagena. Zabrinuti ste zbog holesterola? Zdravi ljudi mogu da jedu do 300 mg holesterola dnevno, a oni sa dijabetesom, visokim holesterolom ili srčanim oboljenjima mogu konzumirati do 200 mg; jedno veliko jaje ima 187 mg. Leblebije, pasulj, ćuretina, losos i karfiol su takođe dobri izvori holina.

5. Suncokret

Samo 30 g semenki suncokreta obezbeđuje 37% dnevne doze vitamina E. Kao i drugi antioksidansi, smatra se da vitamin E neutrališe štetno dejstvo slobodnih radikala koji izazivaju bore i opuštenu kožu. Drugi dobri izvori vitamina E uključuju ulje pšeničnih klica, bademe, lešnike i puter od kikirikija.

AnnaPustynnikova, CentralITAlliance/gettyimages.co.uk