Mediteranska ishrana: Da li je zaista najzdravija? Evo šta kaže nutricionistkinja

by | novembar 3, 2021
Mediteranska ishrana

Da li je tačno da je mediteranska ishrana jedna od najzdravijih, ako znamo da je Svetska zdravstvena organizacija do sada svakom tipu ishrane i dijete pronašla nedostatke i proglasila ih dugoročno neodrživim? Na ovo pitanje odgovara nutricionistkinja Marija Đurković.

Verovatno do sada već znate da sam veliki protivnik restriktivnih dijeta, ali isto tako i načina ishrane koji se u javnosti predstavljaju doživotno održivim (keto, hrono…), a da to zapravo nisu.

Ali, mediteranska ishrana ne samo da nije dijeta, nego i uključuje sve grupe namirnica. Prvenstveno se bazira na onome što danas smatramo zdravim principima ishrane, pa ne čudi što je i SZO potvrdila kako je reč o jednom od najzdravijih tipova ishrane.

Članak se nastavlja posle reklama

Ipak, ono što je ovde ključno, to je stil života mediteranskih naroda od kojih mnogo možemo da naučimo.

10 principa mediteranske ishrane

#1 Porcije hrane nisu preobilne, a pogotovo u njima nećete videti velike količine mesa.

Članak se nastavlja posle reklama

#2 Mediteranske porodice neguju kulturu obedovanja, a to znači da nema brzog jela s nogu, nego se odvaja vreme za svaki obrok. Pride, imaju lep običaj da se porodica okuplja za stolom, pa je i slađe jesti polako i uživati u ukusima pripremljene hrane.

#3 Kao što sam već rekla, meso ne zauzima mnogo mesta u mediteranskoj ishrani i uz njega se servira veća količina povrća i salate.

Članak se nastavlja posle reklama

#4 Riba je na meniju najmanje dva puta nedeljno, razume se, morska: skuša, haringa, losos, sardela…

#5 Rafinisano suncokretovo ulje je nezamislivo u mediteranskoj kuhinji. Prednost se daje hladno ceđenom maslinovom ulju.

Članak se nastavlja posle reklama

#6 Uz ribu, mahunarke su druga najzastupljenija grupa namirnica. Pasulj, boranija, sočivo… često su na stolu mediteranskih porodica.

Pročitajte i… Mediteranska supa od leblebija: Tako jednostavna, a tako savršena!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmina Ubiparip (@jasmina.ubiparip)

Članak se nastavlja posle reklama

#7 Testenina. Dok je kod nas još uvek mnogo onih koji misle da testenina i hleb goje, mediteranski narodi nas uče da se uz umerene količine ništa ne mora izbacivati.

#8 Fermentisani mlečni proizvodi takođe su zastupljeni u manjoj meri, a svi znamo i za čuvenu grčku salatu sa komadićima fete, koja se u ovoj zemlji služi uz gotovo svako jelo.

#9 Začini, začini, puno začina u jelima: Bosiljak, origano, ruzmarin, timijan, peršun, lavanda, žalfija…

Članak se nastavlja posle reklama

#10 Voćne užine su nezaobilazne.

Pročitajte i… 5 začina za dugovečnost po uzoru na ishranu Plavih zona

Da li vam ovo deluje kao teško održivo?


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsvia Marija Đurković