Miso pasta: Koji su benefiti ove namirnice?

by | 28 decembra, 2021
miso pasta

Miso pasta je tradoicionalni deo japanske i kineske kuhinje, a evo i za šta je sve zdrava.

Na japanskom, miso znači „fermentisane semenke“, a miso pasta pravi se od fermetisane soje i zrna. Postoji na više vrsta misoa, a ono što je svima zajednično jeste da su bogati proteinima. Iz to, budući da aktivira peti ukus „umami“, miso može da se koristi u pripremi supa, potaža, variva, paprikaša, marinada i dresinga za salate.

Isprobajte… Pečena piletina s miso pastom

Miso dolazi u raznim oblicima, a tekstura zavisi od same pripreme. Isto tako, postoji i podela na boju misoa, pa tako imamo:

  1. Beli miso koji se pravi od soje i pirinča.
  2. Žuti miso koji se fermentuje duže i najprilagodljiviji je kada je priprema jela u pitanju.
  3. Crveni miso sadrži veliku količinu soje i fermentuje se oko tri godine. Ukus mu je slaniji i aromatičniji i uglavnom se koristi u pripremi paprikaša.
  4. Miso od ječma je slatkast i ima blažu aromu.

A za šta je sve ova namirnica zdrava, otkrivamo u nastavku.

Miso pasta- 5 zdravstvenih benefita

Zdravlje organa za varenje

Proces fermentacije podržava nivo probiotika u našim crevima, a samim tim, miso pomaže pri varenju. Uz to, može da izbalansira nivo bakterija u našem digestivnom traktu.

Vitamini

Studije su pokazale da ove bakterije utiču  na bolju apsorpciju vitamina u telu, a najviše vitamina K i B12. Ovo znači da konzumiranjem fermentisanih namirnica, poboljšavamo nutritivni status i druge hrane. Proces fermentacije takođe uklanja toksine iz namirnica.

Rizik od kancera

Redovna konzumacija misoa može da umanji rizik od kancera dojke, naročito kod žena koje su prošle kroz menopauzu. Smatra se da do ovoga dolazi zbog toga što miso sadrži isoflavone. Isto tako, ova namirnica prebogata je antioksidantima.

Imuni sistem

Budući da je bogat probioticima, miso povoljno deluje na naš imunološki sistem i pomaže mu da se odbrani od infekcija. Redovna konzumacija ove namirnice može da umanji i potrebu za antibioticima u slučaju infekcije.

Zdravlje mozga

Mozak i želudac su usko povezani, a istraživanja su pokazala da fermentisana hrana ima pozitivan uticaj na kognitivno zdravlje. Uz to, umanjuje simptome depresije i anksioznosti.

 

lepotaizdravlje.rskuppa_rock/iStock/Getty Images Plus via Getty Images