Namirnice koje povećavaju obim struka

by | januar 3, 2015

Salo na stomaku je veliki neprijatelj lepog izgleda i zdravlja. Ono se upravo na ovom mestu najbrže taloži i najteže uklanja.

Osim fizičkih vežbi i promena životnih navika, prvi sledeći korak u napadačkoj misiji je izbegavanje hrane koja krivac za taloženje sala. Ovih pet namirnica su najuporniji i najopasniji uzročnici stvaranja masnoća.

Namirnice bogate rafinisanim šećerom

Slatkiši, keks, različiti prelivi za salate i sendviče, kao i suhomesnati proizvodi imaju malu hranjivu vrednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na povećanje nivoa glukoze u krvi. Rafinisani šećeri su jedni od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata koji podstiču telo da nakuplja masnoće u području abdomena.

Gazirana pića

Jedna do dve čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća u predelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.

Hrana koja sadrži previše soli

Iako so ne sadrži kalorije, ona uzrokuje nagomilavanje vode u telu, pojačava apetit i potrebu za pićima. So koju dodajemo u hranu se možemo lako količinski regulisati, ali problem je skrivena so koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suhomesnatih proizvoda, u gotovim jelima, a naročito u grickalicama.

Sir

Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu da sadrže polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

Alkohol

Alkoholna pića konzumirana na dnevnoj bazi ostavljaju trag na obimu struka. Sve vrste pića namenjenih za uživanje usporavaju proces sagorevanja masnoća i šećera u telu i onemogućavaju oksidaciju lipida.

Kako biste smanjili taloženje masnoća na stomaku, izbegavajte ili smanjite unos šećera i alkohola i nemojte piti više od dve šoljice kafe ili jakog čaja na dan. Jedite dobre masti iz masne ribe i avokada, pasulja, sočiva i žitarica.

Izvor: zadovoljna.hr
Foto: FreeDigitalPhotos/Jeanne Claire Maarbes

Tagovi: