Namirnice za detoksikaciju organizma: 15 produkata koji će vam pomoći

by | 11 jula, 2023
Namirnice za detoksikaciju organizma

Čišćenje organizma je redovna rutina kod devojaka koje vode računa o svom zdravlju i figuri. Evo koje namirnice za detoksikaciju organizma treba da unosite.

Namirnice za detoksikaciju organizma

U užurbanom načinu života, nemamo svi vremena, da prolazimo kroz složene procedure detoksikacije organizma. Međutim, ono što možemo da uradimo jeste da postepeno ubacujete sve više ovih namirnica i tako čistite organizam.

Zeleno lisnato povrće

Zelene salate, celer, kelj i spanać su namirnice koje možete jesti i sirove, a možete ih dodati u čorbe, salate, kao priloge ili praviti od njih sveže sokove. Oni takođe štite jetru od štetnih toksina.

Limun

Limunade, limunov sok u prelivima za salatu, limunova voda sa medom su samo neki od načina na koji možete da unesete ovu namirnicu u svoj organizam. Dakle, unos vitamina C je obavezan. Ovaj vitamin čini sve toksine i otpadne proizvode rastvorljivim u vodi i lako ih izlučujete iz organizma sa viškom tečnosti.

Potočarka

Ova poluvodena biljka iz porodice kupusnjača je idealna za salate, supe i sendviče. Njeni listovi su odličan diuretik, a snabdeva i organizam korisnim materijalima.

Namirnice za detoksikaciju organizma: Beli luk

Poznata su pozitivna svojstva ove namirnice. Pored ogromne pomoći srcu, beli luk takođe aktivira proizvodnju jetrenih enzima, pomažući telu da filtrira toksine i druge štetne materije.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je zdraviji od crnog i od kafe. Ovaj čaj je zasićen antioksidansima, pa je jedno od najboljih sredstava za oslobađanje organizma od viška tečnosti, a katehini sadržani u njemu aktiviraju jetru.

Klice brokolija

Njih možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane i organskih proizvoda. Cvetovi brokolija su naravno, takođe poželjni, ali u klicama je koncentracija hranljivih materija višestruko veća. One pomažu u borbi protiv srčanih bolesti, raka i stimulišu proizvodnju enzima.

Detoks namirnice: Susam

Susama ima u izobilju u azijskim jelima, ali možete ga dodavati i u salatu. On je sjajan zaštitnik ćelija jetre od alkohola i hemikalija.

Kupus

Kupus je možda i najbolji antioksidans. Sumpor, hlor i jod koje sadrži formiraju jedinjenja koja čiste sluzokožu želuca i creva. Potom, kupus je bogat organskim kiselinama koje poboljšabaju varenje, pomažu u održavanju metabolizma proteina i apsorpcije kalcijuma i sprečavaju pretvaranje šećera i drugih ugljenih hidrata u masti.

Morsko povrće i jestive alge

Pune su vitamina i minerala, pa su zbog toga veoma korisne za sistem za varenje. Neke vrste algi se smatraju posebno vrednim jer imaju sposobnost da vezuju i uklanjaju toksine iz tela.

Namirnice za detoksikaciju organizma: Cvekla

Cvekla je uz kupus jedan od najznačajnijih proizvoda za čišćenje. Ona doprinosi normalnom funkcionisanju digestivnog sistema i uklanjanju toksina. Možete je dodavati u salate i supe, dok sa sokom od cvekle morate biti oprezni. Ona može biti štetna onima koji pate od bolesti gastrointestinalnog trakta i jetre.

Đumbir

Zbog visokog sadržaja vitamina, aminokiselina i eteričnih ulja, ovaj začin poboljšava varenje i podstiče stvaranje želudačnog soka čineći hranu lako svarljivom.U kombinaciji sa pepermintom i hajdučkom travom (u obliku čaja), đumbir ublažava jake bolove u stomaku i normalizuje cirkulaciju krvi.

Čili paprika i ljuti začini

Ove jake namirnice stimulišu rad digestivnog sistema i sluzokože i na taj način aktiviraju proces uklanjanja toksina i produkata raspadanja u telu. Ukoliko imate slab sistem za varenje i nemate naviku da jedete začinjenu hranu, koristite minimalnu količinu začina.

Detoks namirnice: Okrugli smeđi pirinač

Visoko upijajući proizvod, vogat vitaminima i vlaknima, gotovo nikad ne izaziva alergijske reakcije. Kuvani smeđi pirinač blagotvorno deluje na probavni sistem.

Maslinovo ulje

Vrlo mlado ekstra devičansko maslinovo ulje je sjajno za srce i sistem za cirkulaciju. Stimuliše sistem za varenje i poboljšava funkcionisanje želuca, creva i jetre. Preporuka je unos nekoliko maslina pre jela ili začinjavanje salata.

Namirnice za detoksikaciju organizma: Voće i mnogo voća

Voće ima sve prednosti koje su navedene. Vitamin C, vlakna, antioksidanse i visok sadržaj tečnosti.

Dakle, lista ovih namirnica je poprilično duga i sigurno možete bar neke od njih da uvrstite u svoju redovnu ishranu zarad čišćenja organizma.

Ridofranz/GettyImagesPlus