Ovi zdravstveni benefiti kinoe uveriće vas da je krajnje vreme da je uvrstite u jelovnik

by | oktobar 25, 2021
zdravstveni benefiti kinoe

Zdravstveni benefiti kinoe za koje verovatno niste znali.

Kada uzmemo u obzir beskrajne dijete bazirane na niskom unosu ugljenih hidrata s kojima se susrećemo u prethodnih nekoliko godina, deluje kao da je ovaj makronutrijent javni neprijatelj broj jedan.

Međutim, ugljeni hidrati su zapravi glavni izvor energije, a nutricionisti preporučuju svakodnevno konzumiranje, u umerenoj količini. Naime, nama su ugljeni hidrati potrebniji od proteina i masti, slažu se stručnjaci.

Jedan od ukusnih i svakako zdravijih načina da uvrstite ugljene hidrate u dnevni meni jeste uz pomoć kinoe. A zbog čega je sve zdrava, otkrivamo u nastavku.

Šta je kinoa?

Iako je tehnički jestivo seme, kinoa se smatra žitaricom celog zrna. Najviše se konzumira u Boliviji, Čileu, Peruu i na Ekvadoru, gde je narod jede već pet hiljada godina. Postoji više od 120 vrsta kinoe, ali uglavnom viđamo belu, crvenu ili crnu. I baš kao pirinač, kinoa prirodno ne sadrži gluten, te je idealna za osobe koje ga ne tolerišu ili pate od celijakije.

Zdravstveni benefiti kinoe

Zrno kinoe možda jeste sitno, ali je prebogato nutrijentima. Kinoa je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima grupe B, kao i nutrijentima koji igraju ključnu ulogu u jačanju imunog sistema. Isto tako, istraživanja su pokazala da sastojci ove žitarice utiču na zdrav razvoj beba kod trudnica.

Pola šolje kinoe sadrži: 111 kcal, 4 g proteina, 2 g masti, 20 g ugljenih hidrata, 3 g vlakana i oko 1 g šećera.

Izgađuje i obnavlja mišiće

U poređenju s drugim namirnicama celog zrna, kinoa je na vrhu što se tiče količine proteina. A ovaj makronutrijent je idealan za izgradnju i obnavljanje mišića. Takođe, kinoa sadrži esencijalne masne kiseline, koje su neophodne za stvaranje proteina u organizmu.

Pročitajte i… Vreme je za kinou – 5 novih recepata

Dobro varenje

Budući da sadrži mnoštvo vlakana, kinoa umanjuje zatvor i normalizuje varenje. Isto tako, smanjuje i nivo lošeg holesterola, pa bi mogla da utiče na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara.

Bolji metabolizam

Vitamini grupe B utiču na poboljšanje metabolizma, dopremanje nutrijenata do ćelija i opšteg zdravlja organizma.

Urođeni defekti

Folat, vitamin grupe B, utiče na podelu ćelija i izgradnju DNK. Folat igra ključnu ulogu u sprečavanju urođenih defekata te je ključan u ishrani trudnica. A kinoa ga sadrži u izobilju.

Jači imuni sistem

Pola šolje kinoe sadrži oko 13% dnevne potrebe za cinkom. mineralom koji aktivira T ćelije koje štite telo od infekcija. Samim tim, kinoa jača imuni sistem.

lepotaizdravlje.rsVie Studio via Pixabay