Pitali ste nutricionistkinju: Šta treba da znamo o omega 3 i omega 6 masnim kiselinama u ishrani?

by | februar 2, 2022
omega 3 i omega 6

Koja je razlika i kojim namirnicama ih možemo uneti? Nutricionistkinja Marija Đurković objašnjava zašto su omega 3 i omega 6 masne kiseline važne u našoj ishrani.

Marija Đurković

Evo koja je razlika između omega 6 i omega 3 masnih kiselina:

Članak se nastavlja posle reklama

Omega 6 masne kiseline

Spadaju u polinezasićene masne kiseline, koje organizam najčešće koristi za proizvodnju energije. One su esencijalne, međutim, ukoliko se pretera s njihovim unosom, izazivaju zapaljenske procese u organizmu. Izvori omega 6 masnih kiselina su – suncokretovo ulje, susamovo ulje, laneno ulje, orasi, mak…

Omega 3 masne kiseline 

Spadaju u polinezasićene masne kiseline, i one su esencijalne – što znači, da ih moramo unositi kroz hranu.
Najvažnije omega 3 masne kiseline su:
ALA (alfa-linoleinska kiselina),
EPA (eikozapentaenoiska kiselina),
DHA (dokozaheksaenoinska kiselina).
Izvori ALA su biljni izvori – lan, laneno ulje, čia seme, orahovo ulje, ulje uljane repice…
Izvori EPA i DHA – riba (losos, sardina, bakalar), plodovi mora, riblje ulja, jaja, mleko…
Omega 3 masne kiseline deluju protivupalno, smanjuju rizik od hroničnih bolesti, dobre su za zdravlje mozga. DHA posebno dobro utiče na zdravlje očiju, kostiju i zglobova.
Omega 3 su bitne za smanjenje LDL (lošeg holesterola) i povećanje dobrog HDL holesterola, smanjuju nivo triglicerida i krvnog pritiska.

Pročitajte i… Koja hrana sadrži zdrave omega 3 masne kiseline?

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.
wildpixel / iStock via Getty