Po bakinom receptu: Čokoladna torta s jagodama

by | decembar 17, 2015
Foto: Bakini slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za kore:
– 8 jaja
– 250 g šećera
– 100 g čokolade za kuvanje
– 250 g mlevenih badema
– 2 kašike gustina
– 2 kašike ulja
Za fil:
– 5 jaja
– 300 g šećera
– 100 g čokolade za kuvanje
– 250 g putera
– 300 g zamrznutih jagoda
– 1 kašika gustina
– 4 kašike džema od jagoda
Za dekoraciju:
– 3 dl slatke pavlake

Priprema:
Kore:
1. Umutiti 4 belanceta u čvrst sneg, pa postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se ne dobije čvrst šam.
2. Posebno umutiti 4 žumanceta s 75 g šećera, pa dodati 50 g rastopljene čokolade i 1 kašiku ulja.
3. U smesu od žumanaca dodati šam od belanaca, ubaciti 125 g mlevenih badema i 1 kašiku gustina, pa polako pomešati.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, pa sipati u njega smesu za koru. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 min. Na isiti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Fil:
1. Žumanca umutiti s 250 g šećera, pa preručiti u posudu za kuvanje na pari. Nastaviti kuvanje mešajući žicom dok se šećer ne rastopi.
2. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se smesa ne zgusne.
3. U ohlađeni fil od čokolade dodati penasto umućeni puter i izmiksati.
4. Zamrznute jagode ocediti i iseći na kolutove. Sjediniti ih s gustinom i preostalim šećerom, te kratko prokuvati.
Finalni postupak:
1. U okrugao kalup za tortu staviti koru, pa je premazati džemom od jagoda. Preliti smesom od prokuvanih jagoda i poravnati.
2. Potom rasporediti polovinu fila od čokolade i prekriti drugom korom.
3. Celu tortu, koru i bočne stranice, premazati preostalim filom i dekorisati šlagom od slatke pavlake.

Tagovi: