Predlog za ručak: Musaka s makaronama

by | jun 5, 2016
Foto: Dobra Hrana

Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
– 350 g kratkih makarona
– 50 g putera
– 150 g feta sira
– 450 g mešanog mlevenog mesa
– 1 glavica crnog luka
– 250 g pelata paradajza
– 250 g kačkavalja
– so, ulje
Za bešamel sos:
– 40 g putera
– 2 pune kašike brašna
– 5 dl mleka

Priprema:
1. Makarone obariti u slanoj vodi, a potom ih ocediti od suvišne tečnosti.
2. U tople makarone dodati puter i izmrvljeni feta sir, pa promešati.
3. Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso i kratko propržiti. Ubaciti pelat paradajza, dodati začine po ukusu i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Posebno pripremiti bešamel sos. U šerpi rastopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlako mleko i nastaviti kuvanje uz neprekidno mešanje žicom dok se sos blago ne zgusne.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti, a dno prekriti polovinom makarona. Preko testenine sipati fil od mlevenog mesa i preliti polovinom bešamel sosa. Narendati polovinu kačkavalja, pa rasporediti preostale makarone, preliti ih ostatkom sosa i posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

Tagovi: