Predlog za ručak: Piletina u sosu od pomorandže

by | jul 5, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 300 g pilećeg belog mesa
– 1 glavica crnog luka
– 1 veća šargarepa
– 250 g karfiola
– 1 tikvica
– 1 pomorandža
– 1 čen belog luka
– 4 kašike soja sosa
– vezica lista peršuna
– 3 kašike gustina
– 200 g pirinča
– mešavina suvog biljnog začina
– ljuta mlevena crvena papirka po ukusu
– ulje
– so, biber

Priprema:
1. Meso iseći na kockice, posoliti ga i preliti sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom soja sosa. Promešati i ostaviti da odstoji pola sata.
2. Tikvice oprati, šargarepu očistiti ljuštilicom, pa ih iseći na štapiće, a karfiol razdvojiti na cvetiće.
3. Luk iseći na rebarca i ispržiti ga na malo ulja dok ne postane staklast. Dodati šargarepu, tikvice i karfiol, pa pržiti uz povremeno dodavanje vode da ne zagori.
4. Posoliti, pobiberiti i posuti mešavinom suvog biljnog začina po ukusu. Sitno iseckati peršun, te umešati u povrće.
5. Pirinač obariti u posoljenoj vodi, a zatim ga dobro procediti.
6. Na malo ulja nekoliko sekundi ispržiti sitno iseckan beli luk, pa dodati 3 kašike soja sosa i 1 kašiku gustina izmućenog u 100 ml vode.
7. Zatim dodati sok od isceđene pomorandže i ljutu mlevenu papriku po ukusu. Posoliti i pobiberiti, pa kratko prokuvati.
8. Meso posuti preostalim gustinom, malo protresti i pržiti u dubokom ulju dok ne porumeni. Vaditi rešetkastom kašikom na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
9. Nakon toga, meso sjedinti sa sosom od pomorandže i poslužiti uz pirinač i povrće.

Tagovi: