Rolnice od soma

by | jun 12, 2011

Potrebni sastojci:Rolnice od soma

 

1 kg fileta soma
1 veći praziluk
120 g pirinča
150 g šampinjona
1 kašika parmezana
šafran
1 limun
1 žumance
4 kašike ulja
mešavina začina
so, biber
Za sos od krastavaca:
4 dl neutralne pavlake
4 trougla topljenog sira
120 g kiselih krastavaca
mešavina začina
mirođija, biber

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Priprema:

 

Članak se nastavlja posle reklama

1. Filete soma, ukoliko su deblji, uzdužno preseći napola kako bi se lakše savijali. Poprskati ih sokom od limuna i začiniti po ukusu.
2. Praziluk preseći napola, a potom uzdužno zaseći sa jedne strane kako bi se oslobodili spoljni, širi listovi za rolovanje. Sredinu praziluka sitno iseckati, a spoljne listove kratko blanširati u slanoj vodi kako bi omekšali.
3. Pirinač obariti u slanoj vodi sa malo šafrana, a potom ga ocediti. Šampinjone iseći na listove.
4. Na malo ulja propržiti seckani praziluk kako bi omekšao, a potom dodati šampinjone i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
5. U odgovarajućoj posudi sjediniti dinstani praziluk i šampinjone, pirinač, žumance, parmezan i začine po ukusu i promešati.
6. Na radnu površinu staviti list blanširanog praziluka, naneti file soma, staviti kašiku pripremljenog rižota, te urolovati i pričvrstiti kuhinjskim koncem. Na isti način od preostalog materijala napraviti još rolnica.
7. Vatrostalnu posudu premazati uljem poslagati pripremljene rolnice i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
8. Pečene rolnice preliti sosom od krastavaca.

Sos od krastavaca:

1. Neutralnu pavlaku i trouglove topljenog sira otopiti na pari.
2. Dodati sitno seckane kisele krastavce, mirođiju, začine po ukusu i promešati.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: