Savršena DIJETA baš za vas!

by | 29 avgusta, 2009

 

lepota i zdravlje dijeta

 

Za razliku od prethodnih godina – kada je dominirao samo jedan trend držanja dijete – sada nutricionisti propagiraju čak pet superefikasnih metoda mršavljenja. To nesumnjivo znači da će jedna od njih biti skrojena za vas. Pročitajte, odlučite i smršajte!

 

NOVA DIJETA SA MALO UGLJENIH HIDRATA

 

Korisna je: Ako želite brze rezultate, koji će vam pomoći da održite motivaciju, i ako volite meso i ribu.
Osnovna zamisao: Ova dijeta označava povratak Atkinsonove i “South Beach” dijete – doduše u korigovanoj, zdravijoj formi. Program mršavljenja započinje eliminacijom ugljenih hidrata, kao što su hleb, pirinač i testenina (koji aktiviraju mehanizam sagorevanja masti u organizmu). Potom treba postepeno da uključite ove materije u ishranu. Za razliku od Atkinsonove dijete, u kojoj nije precizno određen unos masnoća, dijeta zasnovana na niskom procentu ugljenih hidrata nalaže konzumiranje nezasićenih masti (umesto zasićenih), kao i svakodnevno konzumiranje povrća bogatog biljnim vlaknima. I stara i nova dijeta sada uključuju umerenu fizičku aktivnost.

 

lepota i zdravlje dijeta

 

Gubitak težine: Eksperti koji su analizirali efikasnost ove dijete kažu da očekivani nedeljni gubitak težine iznosi od 2 do 3 kg – i to tokom faze u kojoj je unos ugljenih hidrata veoma mali. Ovaj tempo mršavljenja se usporava na 0,5 do 1 kg tokom perioda većeg unosa ugljenih hidrata.
Druge koristi: Uprkos brojnim kritikama, kao i “nezdravom” imidžu (zbog velikog unosa proteina), najnovija istraživanja pokazuju da dijete zasnovane na značajno redukovanom unosu ugljenih hidrata mogu da snize nivo holesterola i poboljšaju funkciju jetre.

 

 

 

KONVENCIONALNA DIJETA

 

Korisna je: Ako volite brzu hranu, često jedete van kuće, ili jednostavno ne znate/ne volite da kuvate.
Osnovna zamisao: Zbog činjenice da konzumiranje nezdrave hrane mnoge ljude košta viška kilograma, eksperti za ishranu i dijete osmislili su kako da nastavimo da jedemo brzu hranu – ali na zdrav način. Ovi programi ishrane obično uključuju određeno korigovanje načina pripreme jela, ili zamenu nekih njihovih sastojaka.

 

lepota i zdravlje dijeta

 

Gubitak težine: Eksperti koji su analizirali dinamiku konvencionalne dijete kažu da očekivani nedeljni gubitak težine iznosi od 0,5 do 1 kg.
Druge koristi: Prilagođavanje vrste i načina pripreme namirnica koje volite, umesto radikalnih promena, omogućiće vam usvajanje zdravih navika u ishrani za ceo život, umesto za nekoliko nedelja.

 

 

 

ČISTA DIJETA


Korisna je: Ako volite striktne i izuzetno zdrave dijete, ili ako ste vegetarijanac ili vegan.

Osnovna zamisao: Radi se o novoj detoks dijeti, koja nalaže potpunu eliminaciju prerađenih namirnica, šećera i alkohola iz ishrane. Prema ovom, verovatno najrestriktivnijem planu ishrane, takođe ne smete da konzumirate pšenične proizvode, meso, ribu i mlečne proizvode. Živećete isključivo na voću, salatama, žitaricama i povrću.

 

lepota i zdravlje dijeta

 

Gubitak težine: Očekujte gubitak težine od 2 do 3 kg nedeljno. Ipak, budite spremni za velika odricanja u ishrani!
Druge koristi:  Baš kao i drugi programi čišćenja organizma, tako i čista dijeta obnavlja energiju i funkcije celog organizma.

 

 

 

GENSKE DIJETE

 

Korisna je:  Ako nijedna dijeta koju ste do sada držali nije bila delotvorna.
Osnovna zamisao:Baš kao što geni određuju boju kose i očiju, tako utiču i na telesnu težinu. Ipak, naučnici kažu da se izborom hrane može delovati na gene – pojačati dejstvo jednih i redukovati dejstvo drugih – što značajno poboljšava kvalitet života i zdravlja. Genetske dijete se zasnivaju na određenim parametrima, kao što su dužina torza i nogu, na osnovu čega se identifikuje genetski tip. Nakon toga, vrši se izbor namirnica koje podstiču funkciju gena za sagorevanje masnoća dok istovremeno stišavaju gene koji talože masnoće.

 

lepota i zdravlje dijeta

 

Gubitak težine:Osnovna ideja ishrane na osnovu genetskog sklopa jeste da resetuje organizam u najzdravije stanje, što uključuje postizanje i održavanje biološke težine (one za koju je vaše telo programirano).
Druge koristi: Teorijski, moguće je izmeniti kompletan zdravstveni profil – jer na kraju krajeva, geni ga kontrolišu. Eksperti kažu da su određeni faktori, poput imuniteta, starenja i sklonosti ka alergijama, naročito podložni izmenama.

 

 

 

MINI DIJETE

 

Korisna je: Ako ste skloni da prekinete dijetu nakon nekoliko dana – jer vam dosadi ili ne možete da odolite hrani.
Osnovna zamisao:Kombinovanje dana niskokalorične sa danima normalne ishrane. Trajanje intervala redukovane ishrane varira od dijete do dijete. Jedan program nalaže jedan dan dijete, drugi normalne ishrane, dok drugi program podrazumeva šest dana dijete i jedan dan pauze. U svakom slučaju, ideja je jednostavna – mnogo je lakše fokusirati se na smanjivanje kalorija u kraćem nego u dužem periodu.

 

lepota i zdravlje dijeta

 

Gubitak težine:Od 0,5 do 1 kg nedeljno.
Druge koristi:  Zbog naizmenične dinamike ishrane, sprečava se usporavanje metabolizma, koje je obično posledica klasičnih dijeta. Različite vrste i količine namirnica koje konzumirate, uporedo sa fizičkim aktivnostima, doprinose da organizam ne može da se navikne na određenu vrstu hrane i određen tip fizičke aktivnosti. A što je veća potreba da se organizam prilagođava faktorima okruženja, to je veći i utrošak energije. Sve to obezbeđuje održavanje optimalne telesne težine na duge staze.

Tekst: Nataša Ćovin Foto: Dreamstime

Tagovi: