Sjajna poslastica: Kiflice s makom

by | maj 14, 2016
Foto: Bakina kujna

Foto: Bakina kujna

Sastojci:
Za testo:
– 375 g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 150 g putera
– 1 jaje
– 60 g šećera u prahu
– sok i kora od pola limuna
– 75 ml mleka
Za fil od maka:
– 200 g mlevenog maka
– 120 g šećera
– 110 ml mleka
– ribana korica od jednog limuna

Priprema:
Testo:
1. U vanglici sjediniti brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodati puter isečen na kockice, pa utrljati u suve sastojke da bi se dobila mrvičasta smesa.
2. Dodati jedno jaje, sok i rendanu koru limuna i promešati. Postepeno sipati malo mleka i ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.
Fil:
1. U šerpu sipati mleko i šećer, pa kuvati dok ne proključa.
2. Skloniti s ringle, dodati mak i rendanu koru limuna, te dobro izmešati i ostaviti po strani da se hladi.
Finalni postupak:
1. Odstojalo testo podeliti na tri jufke.
2. Svaku jufku istanjiti oklagijom i premazati trećinom fila od maka. Okruglim zupčastim nožem podeliti na 16 trouglova, pa ih smotati u kiflice.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju oblikovane kiflice. Peći ih u zagrejanoj rerni na 180°C dok blago ne počnu da rumene.

Tagovi: