Šta je kombuha i zašto je zdrava?

Sigurno ste već imali prilike da se susretnete s ovim pićem, ali znate li šta je zapravo kombuha?

by | jun 8, 2021

Kombuha je piće napravljeno od kombinacije zelenog i/ili crnog čaja, s dodatkom šećera i određenih bakterija ili kvasca. Tokom procesa fermentacije, na površini se pojavljuje grudvasta pihtijasta materija.

Kada čaj dostigne željeni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2), kombuha se uklanja, a napitak je spreman za konzumiranje.

Kombuha: Zdravstveni benefiti

Zdravlje organa za varenje

Kombuha je sjajan izvor bakterija koje blagotvorno deluju na creva. Pored toga što poboljšava varenje, ovo piće jača imunitet i promoviše zdravlje debelog creva.

Članak se nastavlja posle reklama
Antiupalno dejstvo

Budući da se pravi od zelenog i crnog čaja, ovaj napitak je prepun antioksidanata i antiupalnih sastojaka. Uz sve to, održava i zdrav nivo šećera u krvi.

Mentalno zdravlje

Kombuha utiče na poboljšanje raspoloženja, umanjuje stres i pokazala se delotvornom kod umanjenja simptoma depresije.

Gubitak kilograma

Zahvaljujući zelenom i crnom čaju, kombuha ubrzava metabolizam, a antioksidanti i polifenoli u napitku pokazali su se delotvorni kod gubitka viška kilograma. (Pročitajte i… Za šta je zdrava piskavica?)

Članak se nastavlja posle reklama
Jači imunitet

Zahvaljujući fermentaciji i bakteriji pod nazivom lactobacillus, ovo piće jača imuni sistem.

Kako se pravi kombuha?

U nastavku u videu saznajte kako da napravite ovaj napitak.

Članak se nastavlja posle reklama

Zdravstveni rizici kombuhe

Iako ima brojne benefite, kombuha ima i nuspojave. Na primer, ljudi koji nisu navikli da konzumiraju fermentisana pića mogu osetiti glavobolju, mučninu i druge probleme s sistemom za varenje. Kombuha zbog toga treba da se konzumira limitirano, a preporučuje se ne više od 120 ml dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog kiselosti samog napitka, ne bi trebalo da se čuva u plastičnim, kristalnim i keramičkim posudama, jer one sadrže potencijalno toksične sastojke koji mogu da se rastvore u čaju. Najbolje je čuvati je u staklenoj posudi, odnosno tegli.

Budući da sadrži veliku količinu šećera, u zavisnosti od toga na koji način se pravi, ovo piće nije pravi izbor za osobe koje pate od dijabetesa.

Članak se nastavlja posle reklama

Isto tako, savet je da kombuhu ne konzumiraju trudnice, deca i osobe koje imaju oslabljen imuni sistem.

lepotaizdravlje.rs Premyuda Yospim/iStock/Getty Images Plus via Getty Images