Šta je nutritivni kvasac i kako ga možete koristiti u ishrani?

by | 24 decembra, 2021
Nutritivni kvasac

Nutritivni kvasac je pojam koji se sve češće koristi, naročito u veganskim receptima.

Naziv je dobio po proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidantima koje sadrži. Studije su pokazale brojne zdravstvene benefite ovog kvasca, a kako se on pravi, za šta je sve zdrav i za šta može da se koristi, otkrivamo vam u nastavku.

Nutritivni kvasac

U pitanju je neaktivna vrsta kvasca koja se pravi  od šećerne trske ili šećerne repe i melase. Dok je običan kvasac „živ“, odnosno aktivan, nutritivni kvasac se  deaktivira kada se zagreje, opere i osuši.

Postoji obogaćena i neobogaćena verzija ovog kvasca. Neobogaćena vrsta nutritivnog kvasca sadrži samo vitamine i minerale koje prirodno prave ćelije kvasca dok rastu. Obogaćeni kvasac sadrži sintetičke vitamine koji se dodaju veštačkim putem. I upravo je obogaćeni kvasac najzastupljeniji na tržištu.

Nutritivni kvasac se može naći u vidu ljuspica, granula ili praha, a neretko je i sastojak određenih začina. Budući da je veganski, ne sadrži šećer, masti i gluten, a ima malo kalorija, može se upotrebljavati pri svakoj vrsti ishrane. Ukus podseća na sir i orašaste plodove i ima pikantnu aromu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SeaCraft Vegan (@seacraft.vegan)

Zdravstveni benefiti nutritivnog kvasca

Vitamin B12

Ovaj kvasac sadrži vitamin B12 koji je neophodan za zdrav nervni sistem, proizvodnju DNK, za stvaranje eritrocita, kao i za energiju tela. Budući da ovog vitamina najviše ima u namirnicama životinjskog porekla, nutritivni kvasac se naročito preporučuje veganima.

Pročitajte i… Simptomi manjka vitamina B12

Moćni antioksidanti

Kao što znamo, antioksidanti štite ćelije od slobodnih radikala. A ova vrsta kvasca ih sadrži u zavidnoj količini.

Smanjuje nivo lošeg holesterola

Jedna stzdija je pokazala da 15 g betaglukana dnevno može da smanji nivo lošeg holesterola za 6%. A betaglukan se nalazi u nutritivnom kvascu…

Kako se koristi nutritivni kvasac

Ukoliko se čuva na pravi način (na hladnom i tamnom mestu), ovaj kvasac može da traje i do dve godine.

Možete ga koristiti kao dodatak špagetama, supama, čorbama i veganskim sosevima. Isto tako, ukoliko želite da vam kokice imaju „sirasti“ ukus, dodajte kafenu kašiku ovog kvasca na iskokane kokice.

Uglavnom se u jela dodaje jedna do dve kašike kvasca u zavisnosti od arome koju želite da postignete.

NAPOMENA: Iako je ovaj kvasac generalno bezbedan za konzumiranje, osobe koje su alergične na običan kvasac NE BI TREBALO da ga koriste. Isto važi i za one pojedince koji imaju problem s varenjem folne kiseline (sintetički vitamin B9).

 

 

lepotaizdravlje.rs Fascinadora/iStock/Getty Images Plus via Getty Images