Suvo voće je izvor zdravlja!

by | septembar 20, 2012

Suvo voće je sjajan izvor vitamina i minerala, veoma je ukusno, a ako odaberete pravu kombinaciju, može vam pomoći kod različitih zdravstvenih problema. Pored toga, predstavlja najbolji izbor hrane koji možete konzumirati umesto nezdravih grickalica. 

Suvo grožđe predstavlja jedan od najbogatijih izvora bora, minerala koji smanjuje gubirak koštane mase kod žena u postmenopauzi. Za odličan obrok, sipajte šaku suvog grožđa u kogurt i sa malo orasa, i na ovaj način vaše kosti biće jače i sprečićete pojavu osteoporoze.

Suve trešnje sadrže antioksidanse koji pomažu onima koji boluju od gihta, upale mišića i artritisa.

Urma ili datula je sjajna zamena za slatkiše, pošto ima nizak glikemijski indeks, odnosno polako otpuštaju šećer koji duže vreme zadržava nivo energije.

Samo četiri suve smokve dnevno daće vam dovoljnu dnevnu dozu gvožđa koju preporučuju lekari za prevenciju anemije. Savetuje se da ih konzumirate uz sok od narandže, jer će vitamin C poboljšati varenje gvožđa.

Suve kajsije odlične su za one koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom. One sadrže visok postotak kalijuma, a vrlo malo soli, a istraživanja su pokazala da smanjuju volumen krvi i poboljšavaju prevenciju visokog pritiska i srčanih bolesti.

Tagovi: